Heisler András: Bízom a magyar kormány józanságában

2021. Április 30. / 09:08


Heisler András: Bízom a magyar kormány józanságában

Egész oldalas interjút közölt ma a Népszava Heisler Andrással, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökével. A Czene Gábor által készített interjúban az elnök egyebek mellett az örökjáradék ügyéről is beszél, s ennek kapcsán elmondja: az ortodoxok által a jeruzsálemi vallási bíróságra benyújtott keresetlevél hemzseg a hamis állításoktól.

A Népszava mai számának 5. oldalán „Nem csak a jó ízlést sérti” címmel olvasható kolumnás interjú Heisler Andrással. A Mazsihisz aktuális ügyeit boncolgató cikkben Czene Gábor rákérdez arra is: az elnök számol-e azzal, hogy a kormány tényleg befagyasztja az örökjáradék kifizetését? 

– Bízom a kormány józanságában. Durva lenne, ha precedenst teremtenénk rá, hogy egy másik országban lévő vallási bíróság felülírjon magyar kormánydöntéseket. Bármilyen különösen hangzik, egy hajóban evezünk. A keresetlevél szerint ugyanis az alperes a Mazsihisz és a magyar állam. Köves Slomóék tehát nem csupán minket pereltek be, hanem a magyar államot is – válaszolja Heisler András.

heis2.png

A Mazsihisz elnöke kitér arra is, hogy a Mazsihisz elkészítette az EMIH és a MAOIH által írt héber nyelvű keresetlevél magyar fordítását, amely „hemzseg a hamis állításoktól”. Mint kifejti, az egyik pontban az szerepel, hogy „a Mazsihisz működésének lényege a holokauszt emlékezetéből való politikai haszonszerzés”. 

– Nem találok szavakat arra, hogy ez mennyire sértő és képtelen kijelentés. Egészen gusztustalan. Nemcsak a jó ízlést, de a zsidó tanítások alapjait is sérti – fogalmaz az elnök.

Az interjúban elhangzik: „Az egység megtartásán dolgozom. Nem szabad kishitűnek lennünk. Még ennek a szerencsétlen jeruzsálemi bírósági ügynek is lehet pozitív hozadéka. A magyarországi zsidóság nagy részét kitevő szekuláris, nem vallásos világból sok – gyakran jogos – kritikát kaptunk. Most azonban a legkülönbözőbb formában rengetegen jelzik felénk, hogy mellettünk állnak, mert úgy érzik, a Mazsihisz az igazságért küzd”. 

A teljes cikk ide kattintva olvasható, a Mazsihisz összeállítását pedig itt találják az örökjáradékról.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek