Heisler András: Bízom a magyar kormány józanságában

2021. Április 30. / 09:08


Heisler András: Bízom a magyar kormány józanságában

Egész oldalas interjút közölt ma a Népszava Heisler Andrással, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökével. A Czene Gábor által készített interjúban az elnök egyebek mellett az örökjáradék ügyéről is beszél, s ennek kapcsán elmondja: az ortodoxok által a jeruzsálemi vallási bíróságra benyújtott keresetlevél hemzseg a hamis állításoktól.

A Népszava mai számának 5. oldalán „Nem csak a jó ízlést sérti” címmel olvasható kolumnás interjú Heisler Andrással. A Mazsihisz aktuális ügyeit boncolgató cikkben Czene Gábor rákérdez arra is: az elnök számol-e azzal, hogy a kormány tényleg befagyasztja az örökjáradék kifizetését? 

– Bízom a kormány józanságában. Durva lenne, ha precedenst teremtenénk rá, hogy egy másik országban lévő vallási bíróság felülírjon magyar kormánydöntéseket. Bármilyen különösen hangzik, egy hajóban evezünk. A keresetlevél szerint ugyanis az alperes a Mazsihisz és a magyar állam. Köves Slomóék tehát nem csupán minket pereltek be, hanem a magyar államot is – válaszolja Heisler András.

heis2.png

A Mazsihisz elnöke kitér arra is, hogy a Mazsihisz elkészítette az EMIH és a MAOIH által írt héber nyelvű keresetlevél magyar fordítását, amely „hemzseg a hamis állításoktól”. Mint kifejti, az egyik pontban az szerepel, hogy „a Mazsihisz működésének lényege a holokauszt emlékezetéből való politikai haszonszerzés”. 

– Nem találok szavakat arra, hogy ez mennyire sértő és képtelen kijelentés. Egészen gusztustalan. Nemcsak a jó ízlést, de a zsidó tanítások alapjait is sérti – fogalmaz az elnök.

Az interjúban elhangzik: „Az egység megtartásán dolgozom. Nem szabad kishitűnek lennünk. Még ennek a szerencsétlen jeruzsálemi bírósági ügynek is lehet pozitív hozadéka. A magyarországi zsidóság nagy részét kitevő szekuláris, nem vallásos világból sok – gyakran jogos – kritikát kaptunk. Most azonban a legkülönbözőbb formában rengetegen jelzik felénk, hogy mellettünk állnak, mert úgy érzik, a Mazsihisz az igazságért küzd”. 

A teljes cikk ide kattintva olvasható, a Mazsihisz összeállítását pedig itt találják az örökjáradékról.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Több százan kísérték utolsó útjára Zoltai Gusztávot
Oktatás
Videón az OR-ZSE kántorjelöltjeinek énekvizsgája

Kommentek