Izrael első kémiai Nobel-díjas tudósa a szegedi zsinagógába látogatott

2022. Április 07. / 16:07


Izrael első kémiai Nobel-díjas tudósa a szegedi zsinagógába látogatott

Szerző: Kácsor Zsolt

A szegedi zsinagógába látogatott tegnap Aaron Ciechanover izraeli biológus, a Zsidó Állam első kémiai Nobel-díjas tudósa, akit Kendrusz Attila rabbijelölt kalauzolt a templomban. Érdekességképpen említsük meg, hogy a szegedi zsinagógának idén ő volt a második Nobel-díjas látogatója, hiszen a közelmúltban megtekintette az épületet Gérard Mourou francia fizikus is.  

Egy most zajló szegedi orvosbiológiai kongresszuson tartózkodó Aaron Ciechanover izraeli biológus tegnap látogatást tett a helyi zsinagógában. A világhírű tudóst – aki 2004-ben kapott kémiai Nobel-díjat, Izrael történetében az elsőt – a templomban Kendrusz Attila rabbijelölt, a Szegedi Zsidó Hitközség vallási vezetője kalauzolta a templomban. 

Kendrusz Attila a tudósról azt mondta: Aaron Ciechanover kedves és közvetlen ember, aki olyan egyszerűen és hétköznapian viselkedik, hogy senki meg nem mondaná róla, hogy egy Nobel-díjas, a tudományban világszerte ismert tudósról van szó. Elmondta azt is: Aaron Ciechanover saját kérése volt, hogy szeretné megnézni a szegedi zsinagógát.

277759926_10221175421963438_7684947508587353376_n.jpgAaron Ciechanover Nobel-díjas tudós Kendrusz Attila társaságában (Fotók: Hegyi Péter)

Idén egyébként ő volt a második Nobel-díjas tudós a szegedi zsinagóban: a közelmúltban megtekintette az épületet Gérard Mourou is, aki 2018-ban kapott fizikai Nobel-díjat. A francia tudós a felesége, valamint Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnöke, Sylvie Retailleau, az Université Paris-Saclay elnöke és Sandrine Lacombe, az Université Paris-Saclay nemzetközi ügyekért felelős alelnöke társaságában csodálta meg az épület szépségét. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek