Heti zsidó történelem: A zsidóknál véletlenül feltalálják a Coca-Colát

2018. Január 15. / 17:05


Heti zsidó történelem: A zsidóknál véletlenül feltalálják a Coca-Colát

Joseph Jacobs ügyes és rámenős patikatulajdonos volt Atlantában és szorgosan keserítette riválisai életét. Mégis ő követte el a legnagyobb üzleti melléfogást a zsidó történelemben: eladta a részesedését a Coca Colában, amelyet az ő boltjában találtak fel.


Ezen a napon jegyezték be, január 15-én a Coca Colát, amelyet véletlenül egy atlantai zsidó patikában találtak fel 1886 májusában.

Joe Jacobs patikája egy patikahálózat ékköve, központja volt, a városi élet középpontja, amilyenek akkoriban a patikák voltak, ha jól vezették őket. Működött például benne egy korabeli italautomata, a történet egyik főszereplője. Joe Jacobs nem volt atlantai eredetileg, két éve volt ekkoriban, hogy megvette a boltot.

Ő tudott csak pennyket visszaadni, felfedezte helyben a leárazásban rejlő lehetőségeket és ezért különösen népszerű volt Atlantában, igazi zsidó kereskedő volt, bár nem úszta meg sűrű pereskedések nélkül. Olyan ember volt, akinek a szorgalma és a találékonysága egyszerűen muszáj, hogy teremtsen egy nagy lehetőséget életében. Ő meg is kapta és el is szalasztotta.

jacobs_cola.jpg

A polgárháború súlyosan sérült veteránja, John Stith Pemberton szintén patikus volt és összekotyvasztott valamit Joe Jacobs patikájától nem messze, az ital nem volt alkoholos és gyógyítani volt hivatott idegnyugtatóval és fejfájáscsillapítóval, elvitte hozzá, Joe Jacobshoz és nála el lehetett fogyasztani, forgalomba került a Marietta és a Peachtree utca sarkán. Szénsavas vízzel hígították véletlenül a szegény beteg veterán idegnyugtatóját és így keletkezett véletlenségből a Coca-Cola belőle az atlantai zsidó patikusnál. Öt centért lehetett megvásárolni egy pohárnyit és 1886 május 8-án el is kelt az első adag. Helyesebb volna talán azt mondani, hogy ha talán nem is ők találták fel, a zsidók adták el az első Coca Colát.

A következő évben a beteg és szegény Pemberton eladja részesedése nagy részét, amely egy időre elkerül Joseph Jacobshoz is, aki nem látja meg a termékben, amelynek születését szemtanúként asszisztálta végig, a lehetőséget és túlad a részesedésen. Aztán egész életében bánja. Az ő nevéhez fűződik a zsidók legnagyobb üzleti tévedése. Újabb év múlva a feltaláló, Pemberton meghal és egy évre erre bejegyzik a Coca Cola vállalkozást. Ma 129 éve.

A zsidók orra előtt zajlott a világ legnagyobb biznisze és ebből kimaradtak mégis. Van ez így. Tobias Geffen rabbi, számos könyv tudós szerzője, arról vált híressé, hiába volt közösségszervező is, hogy ő érte el a Coca Colánál, hogy kóser legyen. Azóta, 1935-től kezdve kóser, hála a 100 évig élő Tobias Geffen rabbinak. Legalább ennyi jutott nekünk belőle, a zsidó háznál született Coca Colából végre.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Jom háSoá: Ma van a holokauszt izraeli emléknapja
Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi a hetiszakaszok ritmusáról