Izraeli kézműves sörök gyakorlatilag nem léteztek az ezredfordulóig. Napjainkban azonban már több mint 100 fajta kapható. Különlegességük, hogy a hagyományos maláta és komló összetevőkön túl helyi alkotóelemeket, például mentát, rozmaringot, datolyát, maracuját, mangót és citromfüvet is tartalmaznak. Ünnepi alkalmakra is készülnek különleges izraeli sörök. Rosh Hashana-kor a legnépszerűbb ízesítés a gránátalma.
A “Goldstar” és a “Maccabee” a legnépszerűbb izraeli sörök. A Tempo Beer Industries palackozza őket.
Míg a borkészítéshez szükséges szőlő megterem Izraelben, a sör alapösszetevői nem őshonosak. A sörfőzők még a felhasznált vízre is odafigyelnek annak érdekében, hogy valami egyedit alkossanak. Ez sikerült is, hiszen több nemzetközi díjat is nyertek már.
Az első izraeli kézműves sörpalackozó üzem a 2005-ben alapított Dancing Camel.
Termékei között kóser sör is található.
Izraelben csak 14 liter sört fogyaszt a lakosság éves szinten. Csehországban 150 litert, Németországban 110 litert, Magyarországon pedig 72 litert. Az izraeli sörfogyasztás tehát messze elmarad a nemzetközi élmezőnytől, a kézműves sörök és a népszerű “sör bazárok” azonban még változatosabbá teszik az izraeli gasztronómiát és hozzájárulnak a gazdaság és a turizmus fejlődéséhez.
A teljes írás ide kattintva olvasható el
