Sokszínű gyerekarcok: fotókampány a gyűlölködés ellen

2021. November 26. / 07:46


Sokszínű gyerekarcok: fotókampány a gyűlölködés ellen

Léderer Anita fotográfus kezdeményezésére nyílik meg az a fotókiállítás, amely olyan gyerekeket mutat be, akik Magyarországon nőttek fel és a szüleik, felmenőik között nemcsak magyarok vannak, hanem például brazil, vietnámi, pakisztáni, nigériai, szudáni, bolgár, izraeli, balkáni, közel-keleti, kurd, guayanai, jamaicai anyák és apák. 


„Senki sem születik úgy, hogy gyűlöli a másikat a bőrszíne, a származása vagy a vallása miatt. Az embernek meg kell tanulnia gyűlölni, és ha képes a gyűlöletet elsajátítani, akkor a szeretetre is meg lehet tanítani, mivel a szeretet sokkal természetesebben fakad az emberi szívből, mint az ellenkezője.” 

Nelson Mandela idézett sorai ahhoz a fotókiállításhoz kapcsolódnak, amelynek megnyitója december elsején, szerdán este 7-kor lesz a budapesti Madison Fotóstúdióban (III. kerület, Bogdáni út 1.). A tárlat Léderer Anita fotográfus ötlete nyomán született, akinek kezdeményezésére idén készült el egy tolerancia fotókampány Léderer Anita fotóival és egy drónos csapat által készített drónvideóval. 

259799370_2950069688591879_7214056126400211002_n.jpg

A fotók és a filmkockák olyan gyerekeket mutatnak be, kik Magyarországon nőttek fel és a felmenőik nemcsak magyarok (a teljesség igénye nélkül: brazil, vietnámi, pakisztáni, nigériai, szudáni, bolgár, izraeli, amerikai, dél ázsiai, balkáni, közel keleti, kurd, guayanai, jamaicai szülőkről, felmenőkről van szó). 

Sok fotón a gyerekek egy papírlapot tartanak a kezükben, amire vagy ők írtak pár kedves, személyes információt magukról, vagy a szüleik, attól függően, hogy tudnak-e már írni a kicsik. A fotográfus elképzelése az volt, hogy az emberekben megjelenő idegenkedés érzését csökkenteni tudja az, ha látják, hogy a gyermek kommunikál velük magyarul a képeken keresztül, ha látják, hogy ugyanolyan gondolataik vannak, mint bármely másik gyermeknek, ha látják, hogy ugyanolyan csodálatosak, mint bármely másik gyerek és talán akkor a gyűlölet érzését, amely a félelemből fakad, tompítani tudja a megismerés.

(Forrás: a fotókampány és a kiállítás sajtóanyaga; címlapkép: Améliephoto/Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Pápa: Purim a zsinagógában
2024. Március 12. / 15:07

Pápa: Purim a zsinagógában

Tudomány
Bolgár Dániel: Miért éppen a zsidók?
2024. Április 19. / 15:52

Bolgár Dániel: Miért éppen a zsidók?

Kultúra
Bokor Gabriella: Mahler a díványon
2024. Február 27. / 11:59

Bokor Gabriella: Mahler a díványon