Ez nekünk jó: a Milev nevű alkalmazás, avagy a levéltárosok tisztelete

2020. Június 10. / 17:44


Ez nekünk jó: a Milev nevű alkalmazás, avagy a levéltárosok tisztelete

Szerző: Kácsor Zsolt

Mivel tegnap volt a levéltárak és levéltárosok világnapja, a szokásos szerdai, a zsidó vonatkozású okostelefonos alkalmazásokat bemutató sorozatunkban a Milevről lesz szó. Ez az app a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményeibe és munkájába enged bepillantást.


A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) fenntartásában működő, Toronyi Zsuzsanna által vezetett Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár a szívem csücske, aminek két oka van: az ott dolgozó, nagyszerű emberek közössége és az intézmény remek gyűjteménye. Kell ennél több? 

555041_10151479934439301_1004600538_n.jpg

A levéltárak és leváltárosok június 9-i világnapja alkalmából tehát a Milev nevű alkalmazást szeretném a figyelmükbe ajánlani, mert eléggé igényes, jó ízléssel és formaérzékkel megtervezett szoftver. Hatalmas piros pont érte, hogy a magyaron kívül további öt nyelven olvasható: angolul, franciául, németül, olaszul és oroszul. Jó kérdés, hogy ivritül miért nem, szerintem volna igény arra is.

A főlap két főbb részt tartalmaz: 1. egyrészt betekinthetünk magába a zsidó múzeumba, megismerkedhetünk az épülettel, az állandó kiállítással, a 100 év 100 tárgy című centenáriumi tárlattal, ebben a blokkban van egy zsidó tudástár, s végül, ami nagyon cool és korszerű: audioguide révén hangos információkat is kaphatunk; 2. a második blokkban pedig virtuálisan megnézhetjük a Dohány utcai épületegyüttest a zsinagógával, a Hősök templomával, a sírkerttel és a Raoul Wallenberg emlékparkkal. A menüben egyébként külön térkép is segíti a tájékozódást. 

Egyszerű, letisztult, színvonalas dizájn párosul ebben az appban a legfontosabb vallási és kultúrtörténeti információkkal. Ha ide kattintanak, akkor letölthetik. Erősen ajánljuk!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi a Pészah lényegéről
Kultúra
Nógrádi Gábor: A felejtés kezdete (Németország)