A zsidó gasztronómiát és kultúrát ünnepelték Nyíregyházán

2024. Augusztus 29. / 08:36


A zsidó gasztronómiát és kultúrát ünnepelték Nyíregyházán

Augusztus utolsó vasárnapján rendezték meg a II. Szabolcs-Szatmár Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivált a 23. VIDOR Fesztivál programjaként. A gasztrofesztivál célja, hogy a látogatók jobban megismerjék a sokszínű és ősi kultúrát, miközben megkóstolhatták a zsidó konyha különleges ételeit. A hagyományteremtő céllal létrejött esemény igazi kuriózum, ahol a kultúra és a gasztronómia találkozik.

Az eseményen részt vett dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke is, aki beszédében kiemelte, hogy a rendezvény résztvevői nem csupán a zsidó kultúrával, hagyományokkal és szokásokkal ismerkedhetnek meg, hanem a zsidó közösségek történelmével is, hiszen ebben az évben emlékezünk a magyarországi holokauszt 80. évfordulójára is.

– A zsidó emberek jelentős szerepet töltöttek be a polgárosodó Nyíregyháza életében – mondta a Mazsihisz-elnök. – Elősegítették a gazdasági fellendülést és a legjobb adófizetők között voltak reprezentálva. Több templomot és imahelyet is felépítettek, és egy virágzóan aktív közösséget hoztak létre.

A holokauszt mindezt kettévágta, emlékeztette a jelenlévőket dr. Grósz Andor, és mint ahogy történt ez más vidéki közösségben, Nyíregyházán is elpusztították a zsidó közösség kilencven százalékát.

Ebből a hatalmas veszteségből állt fel a helyi zsidóság.

Vezetőik irányításával a mai napig hathatósan vesznek részt a város életében,  fejlesztik a közösségi infrastruktúrát, rendszeresen megünneplik a zsidó vallás és történelem legjelentősebb napjait, és sikeresen megszólítják a fiatalabb generáció tagjait.

A város önkormányzata, polgármestere és a Mazsihisz vezetésének anyagi hozzájárulásával és támogatásával céljuk a zsinagóga egykori pompájának helyreállítása, és egy új imaterem kialakítása. 

nyireghyáza-gasztro-1.jpg

A vasárnapi esemény célkitűzése, hogy a zsidó gyökerekkel bíró emberek büszkén vállalják és ápolják mind a magyar, mind a zsidó kulturális hátterüket. A tavalyi fesztivál sikerén felbuzdulva a szervezők idén ismét belevágtak az esemény megrendezésébe.

Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Értéktár Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy Nyíregyháza kulturális képéhez és történelmének formálásához nagymértékben hozzájárultak a helyi zsidó közösségek. Reméli, hogy a rendezvény még évtizedeken keresztül színesíteni fogja Nyíregyháza Megyei Jogú Város kulturális arculatát.  

Färber György, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség elnöke elárulta, hogy sokan úgy mennek el a zsinagóga mellett nap mint nap, hogy nem tudják, hogyan is néz ki belülről, holott jelenleg bárki számára látogatható. A gasztrofesztivál kitűnő alkalmat kínált arra, hogy az emberek szélesebb körben megismerjék a Zsinagóga épületét hiszen a gasztronómiai élményeken túl az előző évhez hasonlóan a jelenlévők tárlatvezetésen is részt vehettek.

A rendezvényen részt vett dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető-igazgatója, valamint Fináli Péter, a Mazsihisz elnökének vidéki megbízottja, aki aktívan részt vett a finom lakoma elkészítésében is. Az eseményen ott volt még dr. Róna Iván, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének turisztikai igazgatója is, aki kiemelte a már második alkalommal megrendezésre került rendezvény turisztikai szerepét is. 

nyiregyháza-gasztro-3.jpg

Az esemény kulturális programkínálata Rosenfeld Dániel Imre kántorművész sófárfújásával indult, amelyet zenei kavalkád követett. A Debreceni Zsidó Hitközség kórusa a Zs-Faktor, majd pedig az Ávinu Trió együttes dallamai kápráztatták el a közönséget.

A gasztronómiai kulturális örökséget Bodrogi Eszter, a Fűszer és Lélek blog alapítója tette még vonzóbbá a jelenlévők számára, hiszen a vele folytatott pódiumbeszélgetésben kiemelt szerepet kapott a zsidó konyha hagyománya és a nyírségi zsidó ételek jellegzetességei.

A gasztronómiai ízkavalkádon túl idén is az egyik legnépszerűbb program a Kérdezd a rabbit! című interaktív beszélgetés volt, ahol a résztvevők szabadon kérdezhettek Fináli Gábortól a budapesti Hunyadi téri zsinagóga rabbijától vallásról, szokásokról, kultúráról, hagyományokról és a zsidó mindennapokról.

A nyíregyházi zsinagóga volt a fesztivál szíve, amelyet megtöltött a belépő emberek zsongása. A vezetés során a résztvevők megismerhették a zsinagógák szerepének jelentőségét a zsidó kultúrában, valamint a város zsidó közösségének történetéről is hallhattak.

nyiregyháza-gasztro-2.jpg

A zsinagóga előtti kis téren egy Izraelről szóló kiállítás képeit tekinthették meg. A közelmúlt konfliktusai előtti életet bemutató tárlat egy gazdag történelemmel és vibráló kultúrával rendelkező országot mutattak be.

A színes programkavalkád kiállítással, zsidó folklór előadásokkal, interaktív tárlatvezetéssel, interjúkkal és gasztronómiai élményekkel hozta még közelebb Nyíregyháza és a térség lakosságát a zsidó kultúrához.

A fesztivál fénypontja természetesen maguk az ételek voltak. A látogatók igazi gasztronómiai utazáson vehettek részt, ahol a jól ismert fogások mellett, mint amilyen a sólet, igazi különlegességeket is kipróbáltak, például az „izraeli lecsóként” népszerű saksukát, valamint a falafelt és a humuszt is.

A főételek mellett a vendégek olyan ikonikus zsidó desszerteket is megkóstolhattak, mint a flódni és a Hámán-táska. Minden egyes falat a történelem egy-egy darabkáját idézte fel, így a résztvevők megízlelhették egy évszázados kulináris hagyomány örökségét.

A gasztronómiai kínálaton túl a fesztivál résztvevői a zsidó folklórról szóló előadáson a bepillantást nyertek a generációkon át öröklődő eleven történetekbe és hagyományokba.

A nap folyamán a zsidó közösség vezetői és világi szereplői osztották meg tapasztalataikat és tudásukat a hagyományokkal kapcsolatban, ezáltal közelebb hozva az érdeklődőket a zsidó kultúra alapjaihoz.

Fotók: Trifonov Éva / Nyíregyháza.huFotók: Trifonov Éva / Nyíregyháza.hu

A fiatalabb generációk számára, különösen azok számára, akik kevésbé ismerik a zsidó örökségüket, a fesztivál izgalmas bevezetést nyújtott a zsidó életbe. Färber György kifejtette, hogy a szórakozáson és ételeken keresztül történő oktatásra irányuló erőfeszítés elősegíti a nagyobb megértést, sőt az egységet is az embere között.

A rendezvény kulturális és művészeti programjai által részt vállalt a magyar zsidóság örökségének, hagyományainak, értékeinek, szokásainak megélésében, a jövő generációi számára történő továbbörökítésben. A programok segítettek közelebbi képet nyújtani a máig tovább élő és a helyi közösségi életet meghatározó szertartásokról, hagyományokról. A résztvevők beleshettek a hagyomány sűrű függönye mögé és betekintést nyerhettek a mindennapok szokásaiba.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma 115 éve született Fejtő Ferenc
2024. Július 31. / 10:00

Ma 115 éve született Fejtő Ferenc