A két magyar zsidó filmmogul, aki megteremtette Hollywoodot

2021. Február 18. / 17:38


A két magyar zsidó filmmogul, aki megteremtette Hollywoodot

„Valójában velük kezdődött minden, amit Hollywoodnak hívunk. Letették a rendszer alapjait, kijárták az utat, és fantasztikus dolgokat vittek végbe a hollywoodi filmgyártás területén“ – olvasható abban az interjúban, amit Takó Sándor és Kollarik Tamás adott a Múlt-kor számára Adolf Zukorról és William Foxról. A beszélgetés apropója, hogy a két filmmogul önéletrajza most először jelent meg magyarul. 


Adolf Zukort az amerikai játékfilm atyjaként tartják számon, William Fox pedig a hangosfilm úttörőjeként ismert. Ő volt az első, aki stúdiótulajdonosként jelentős összeget szánt arra, hogy a hangosfilmmel kísérletezzen. A dzsesszénekes című, 1929-ben készült, Warner Bros-produkciót tartják az első hangos játékfilmnek, ami teljes mértékben igaz is. Fox hangos filmhíradói azonban már ezt meglőzően járták a világot – olvasható a Múlt-kor című történelmi portálon megjelent interjúban.

Képernyőkép 2021-02-18 173416.png

Zukor a mellényzsebébe varrt 40 dollárral ment ki az Egyesült Államokba. Eleinte egy távoli ismerősénél  húzta meg magát. Megérkezett a lakásába, és látta, hogy a falból folyik a víz, de nem lepődött meg, fel volt készülve mindenféle csodára. A New Yorkban töltött idejéről azt írta, hogy fiatal évei nagyon boldogan teltek.  

Az irodájában az volt kiírva: „nem elég magyarnak lenni, tehetség is kell hozzá“. Ehhez állítólag mindig hozzátette, de „nem árt, ha az vagy, talán segíthet is“. 

Zukor életútja olyan izgalmas, hogy a legfelkészültebb forgatókönyvíró is nagyon nehezen írná meg. 103 éves koráig élt, és egészen haláláig akkora köztiszteletnek örvendett, amely kevés nagy hollywoodi alapítónak adatott meg. 1949-ben az a megtiszteltetés érte, hogy az amerikai játékfilm atyjaként megkapta a Filmakadémiától az Oscar-díjat.  Figyelemre és megemlékezésre méltó életút az övé.

Vele ellentétben Fox elfeledve halt meg 1952-ben Amerikában, temetésén egyetlen hollywoodi producer sem volt jelen. Holott 1929-ben a filmtörténet egyik első Oscar-díját Fox vehette át filmproducerként, így – ahogy mondani szoktuk – ő tekinthető az első magyar Oscar-díjasnak. A harmincas évek közepétől teljesen kiszorult a filmkészítésből, utolsó éveit tekintve – Zukorhoz képest – kevésbé dicsőséges élet jutott neki osztályrészül. Ám amit létrehozott, ma is itt van velünk, sikerei csúcsán büszkén mondta: nem telik el óra úgy, hogy a világ valamely mozijában ne tűnne fel a vásznon William Fox neve. Igaza volt.

A két magyar zsidó filmes önéletrajza a Magyarok Hollywoodban sorozat keretében jelent meg. Takó Sándor és Kollarik Tamás folyamatosan dolgozik az új kiadványokon, amelyek közül még ebben az évben szeretnének megjelentetni többet is. A következő kötet Hollywood és a magyarok kapcsolatát fogja bemutatni. Ebben az ismeretterjesztő könyvben további páratlan életműveket dolgoznak fel, de eltérően Zukor és Fox önéletrajzától, egy exkluzív, képes, ismeretterjesztésre és oktatásra is alkalmas kiadványt terveznek. Céljuk a magyarok és Hollywood közötti kapcsolat bemutatása.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

(Címlapkép: David Mark/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Zsidó emlékhelyek Nagykanizsán
2024. Április 17. / 18:27

Zsidó emlékhelyek Nagykanizsán