A hét műtárgya: Múzeumi díszablakok

2020. Június 05. / 15:30


A hét műtárgya: Múzeumi díszablakok

Az üvegablakok annak emlékei, hogy a zsidó múzeumot a gazdag és befolyásos pesti zsidó hitközségi elit támogatásával hozták létre a fővárosban. Minden ablak egy-egy tekintélyes család emlékét őrzi. 


A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár épülete több szimbolikus történeti esemény emlékét hordozza. A második teremben látható díszes ablaksor az 1931-ben átadott épület eredeti berendezéséhez tartozott, és csodával határos módon épségben vészelte át a huszadik századot. Az üvegablakok annak emlékei, hogy a múzeumot a gazdag és befolyásos pesti zsidó hitközségi elit támogatásából, adományaiból hozták létre. Valamennyi ablak a korszak egy-egy tekintélyes családjának emlékét őrzi, amelyek gyakran más pesti jótékonysági intézmények alapítói és donátorai között is feltűnnek.

Az üvegképeken jobbára bibliai történetek ábrázolásait láthatjuk: Dávid és Góliát, Izsák feláldozása, Mózes megtalálása, Hámán és Mordechaj, Dániel látomása, Fáraó álma, Dávid király imája, Babilon vizeinél, Salamon házavató imája, Dániel az oroszlánveremben, Deborah, Becalél. A bibliai témákat két történeti kép egészíti ki: Juda Halévi halála és Majmonidész tanítványai körében. 

(Forrás: Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár hírlevele)


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek