Netanjahu: Egyetlen lépésre vagyunk a győzelemtől

2024. Április 08. / 10:21


Netanjahu: Egyetlen lépésre vagyunk a győzelemtől

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt közölte a kormány tegnapi ülésének kezdetén, hogy egyetlen lépésre van a győzelem a Hamász elleni háborúban, és a terrorszervezet akadályozza a megállapodást. Mára kivonták az izraeli csapatok jelentős részét a Gázai övezetből, ahol egy dandárt hagytak.

Netanjahu a kormányülés elején közölte, hogy fél év telt el a háború kezdete óta, és kijelentette, hogy az eredmények nagyszerűek. Utalt rá, hogy 133, a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túsz még mindig fogságban van. „Nem Izrael, hanem a Hamász akadályozza a megállapodást"- hangoztatta. „Szélsőséges követeléseinek célja, hogy érintetlenül fennmaradjon a háború befejezésével. Hogy képes legyen túlélni, és talpra állni, veszélyeztetni állampolgárainkat és katonáinkat" – tette hozzá. 

„A behódolás a Hamász követeléseinek lehetővé tenné számára, hogy ígérete szerint újra és újra megpróbálja megismételni az október 7-i bűnöket. A Hamász azt reméli, hogy a kívülről és belülről érkező nyomás arra készteti Izraelt, hogy megadja magát ezeknek a szélsőséges követeléseknek. Ez nem fog megtörténni. Izrael kész az egyezségre, Izrael nem hajlandó megadni magát" – állította.    

Izraelben „az emberek abszolút többsége egységes abban, hogy a győzelemig kell folytatni a harcot" – vélekedett a kormányfő.

Kivonták az izraeli csapatok jelentős részét a Gázai övezetből 

Az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője vasárnap közölte, hogy az övezet déli részében mindössze egy dandárt hagytak, hogy megakadályozza a gázaiak visszatérését az övezet északi és középső részére. 

Néhány órával a csapatkivonás után öt rakétát lőttek ki a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz térségéből a határ túloldalán fekvő izraeli településekre. Az IDF szerint a rakéták egy részét elfogta a Vaskupola légvédelmi rendszer, áldozatokat vagy anyagi kárt nem jelentettek.    

Kivonulásuk előtt az izraeli egységek találtak egy újabb Hamász-alagutat Hán-Júnisz al-Amal nevű lakónegyedében, melyben bunkereket és fegyverraktárakat is feltártak.    

A csapatkivonási döntés nem egészen két nappal azután született, hogy Izrael Washington kérésére engedélyezte a humanitárius segélyek szállítását az asdódi kikötőből az övezet északnyugati csücskében fekvő erezi átkelőhely igénybevételével.    

Izrael továbbra is megakadályozza a mintegy 1,3 millió, az övezet északi részéből délre evakuált gázai hazatérését, északon mintegy 150 000-300 000 olyan palesztin maradt, akik nem hagyták el otthonaikat.

(MTI)

Illusztráció: IDF/Facebook

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek