Szlovákia parlamentje nyilatkozatban kért bocsánatot a deportálások miatt

2022. Március 27. / 11:47


Szlovákia parlamentje nyilatkozatban kért bocsánatot a deportálások miatt

A szlovák parlament képviselői pénteken elfogadtak egy nyilatkozatot, amelyben elítélik az akkori eseményeket, továbbá sajnálatukat fejezik ki és bocsánatot kérnek a zsidó lakosoktól az akkori államhatalom intézkedései miatt. Az országban ezekben a napokban van a nyolcvanadik évfordulója annak, hogy megkezdték a zsidóság deportálását.

Az elfogadott nyilatkozat szerint a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa „különösen elítélendőnek tartja a zsidó származású állampolgárok erőszakos deportálását az akkori Szlovák Köztársaság területéről, amelyre 1942. március 25. és 1942. október 20. között került sor". A dokumentum szerint „elfogadhatatlan minden olyan jogszabály, amely diszkriminációt vagy az emberi és polgári jogok megsértését eredményezi" – írja a Felvidék.Ma magyar nyelvű szlovákiai hírportál.

Peter Kremský parlamenti képviselő a pénteki sajtótájékoztatóján rámutatott: az első transzport az auschwitzi koncentrációs táborba 1942. március 25-én indult Poprádról. Mintegy ezer embert, főként zsidó nőket és gyerekeket vittek el. A deportálások következő hulláma 1944 szeptemberétől 1945 márciusáig tartott.

Hangsúlyozta: manapság különösen fontos hangsúlyozni mindenfajta totalitarizmus és diszkrimináció elutasításának fontosságát, valamint tiltakozni azoknak a lakosoknak a legyilkolása ellen, akik valamilyen módon különböznek, eltérő a véleményük, és ezért nem felelnek meg a totalitárius rezsimeknek.

A Felvidék.Ma teljes cikke ide kattintva olvasható.

(Címlapkép: a szlovákiai besztercebányai kerületben lévő vihnyei koncentrációs tábor 1941-44 között. Fotó: US Holokauszt Emlékmúzeum)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek