Megalakult a Debreceni Zsidó Kulturális és Tudományos Kutatóintézet

2021. Szeptember 14. / 15:43


Megalakult a Debreceni Zsidó Kulturális és Tudományos Kutatóintézet

A Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) és a Debreceni Egyetem (DE) a magyar kormány és a helyi önkormányzat támogatásával létrehozta a Debreceni Zsidó Kulturális és Tudományos Kutatóintézetet – jelentették be ma a cívisvárosban. Az intézet veszi át a Sabbaton zsidó kulturális hetilap szerkesztését és a Dr. Kardos Albert szépirodalmi könyvsorozat kiadását is.


A kezdeményezés alapító tagjai ma Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár részvételével adtak tájékoztatást a részletekről – írja a Hajdú-bihari Napló internetes kiadása.

Heller Zsolt, a Debreceni Zsidó Templomért és Temetőért Alapítvány elnöke elmondta: a kutatóintézet a helyi hitközség székházában működik majd, dr. Forisek Péter, a DE Tanárképzési Központ főigazgatója pedig arról tájékoztatott: az intézet veszi át a Sabbaton zsidó kulturális hetilap szerkesztését, a kutatók számára pedig kutatási lehetőséget biztosít.

Horovitz Tamás, a DZSH elnöke elmondta: hosszú szervezési és előkészítési munka, többek között izraeli tanulmányút és partnerekkel folytatott egyeztetés előzte meg a kutatóközpont megalakulását, amely hivatalosan mától kedzi meg tevékenységét Debrecenben. A kutatóintézet feladata lesz a Dr. Kardos Albert szépirodalmi könyvsorozat kiadása és a nemzetközi szavalóverseny szervezése is. 

A helyi lap cikkét teljes terjedelmében IDE KATTINTVA olvashatják.

(Címlapkép: a Debreceni Zsidó Hitközség székháza. Fotó: KZS)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Gyász: Elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász
Élet + forma
A tel-avivi macskák őrangyalai
2021. Október 14. / 14:53

A tel-avivi macskák őrangyalai

Kommentek