Heisler András a Mi Hazánkról: „Nem szabad tétlennek lennünk”

2022. Április 07. / 15:04


Heisler András a Mi Hazánkról: „Nem szabad tétlennek lennünk”

A The Times of Israel című izraeli lap A világháború óta Magyarország legradikálisabb nacionalista pártja 7 helyet nyert a parlamentben címmel számolt be róla, hogy a múlt vasárnapi választási eredmények következtében a szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom a magyar országgyűlés harmadik legnagyobb pártja lett. A lapnak nyilatkozott a Mazsihisz elnöke, Heisler András is.

A Mi Hazánk váratlan előretörése a megosztott, s egymással sokszor cívódó magyarországi zsidó közösséget aggodalomra készteti. Az alig több mint 6 százalékkal parlamentbe jutott Mi Hazánk a harmadik legnagyobb párt lett a választáson, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök pártja 55 százalékos, míg a politikai skála széles spektrumát képviselő egyesült ellenzék, amely Orbánt akarta leváltani, összesen 34,5 százalékos eredményt ért el – olvasható a The Times of Israel cikkében

A lap  röviden bemutatja a Mi Hazánkat, valamint annak vezetőjét, Toroczkay Lászlót, megállapítva, hogy ez a párt hozza egy platfomra mindazokat, akik romaellenesek, bevándorlásellenesek,  LGTBQ-ellenesek és a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések feltétel nélküli eltörlését követelik, majd megszólaltatja a magyar zsidó közösségek vezetőit, így Köves Slomót, az EMIH vezető rabbiját, valamint Heisler Andrást, a Mazsihisz elnökét. 

Heisler András a lapnak elmondta, hogy a Mi Hazánk parlamentbe való bejutása miatt a szervezet vezetőségi tagjai hétfő este rendkívüli ülésen elemezték a helyzetet. 

Az elnök hangsúlyozta: „az egész vezetőség számára riasztó a Mi Hazánk megerősödése, és keressük a módját, hogy miképpen fejezzük ki aggodalmunkat. Nem szabad tétlennek lennünk, hiszen a párt nézetei kísértetiesen emlékeztetnek a történelem egy olyan korábbi, sötét korszakára, amelyről mindannyian tudjuk, hogy milyen következményekkel járt”. 

A The Times of Israel interjút közöl Nagy Attilával, a párt budapesti elnökével, akinek az újságíró többek között azt a kérdést is felteszi: a párt vezetőivel és tagjaival szemben gyakori a vád, hogy náci karlendítéssel tisztelegnek, amit azzal próbálnak kimagyarázni, hogy ez ősi római köszönés, de vajon miért nem vállalják fel nyíltan, hogy ezek milyen szándékokból fakadnak? 

Erre Nagy Attila azt a választ adja: „nem gondoljuk, hogy a mozgalmat a helyi vagy a nemzetközi zsidóság érzései szerint kellene vezetni.  Nem azt mondjuk, hogy gyűlöljük a zsidókat, hanem azt, hogy nem az ő érzéseik határozzák meg, hogy mi teszünk”. 

Az újságíró rákárdez arra is, hogy a politikus egyetért-e azzal, miszerint a Mi Hazánk egyes tagjai a Nyilaskeresztes Párt tagjait mártíroknak és hősöknek tekinti, mire Nagy azt válaszolja: „nem igazán, mert nem hősök voltak, hanem áldozatok”.

(Címlapkép: a Mi Hazánk budapesti székháza április 5-én. Fotó: Jákov Schwartz / Times of Israel)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek