Biden és Bennett jó barátok lettek a Fehér Házban

2021. Augusztus 29. / 13:55


Biden és Bennett jó barátok lettek a Fehér Házban

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök sikeresnek ítélte amerikai látogatását visszaindulása előtti reptéri nyilatkozatában – jelentette ma a ynet, a Jediót Ahronót című újság hírportálja. „Nagyon meleg légkörű és hasznos találkozó volt" – mondta a Zsidó Állam kormányfője a Joe Biden amerikai elnökkel pénteken folytatott megbeszéléséről.


„Bizalmon alapuló, közvetlen személyes kapcsolat jött létre Biden és köztem. Elértük, és túl is szárnyaltuk minden előre kitűzött célunkat" – hangsúlyozta az izraeli kormányfő az amerikai elnökkel folytatott első személyes találkozóját összegezve, és megköszönte a szívélyes amerikai fogadtatást. „Olyan vezetőre találtam, aki szereti Izraelt, pontosan tudja, mit akar, és figyel a mi igényeinkre is" – emelte ki Bennett Washingtonban a repülőtéren.

Mintegy ötven percig tartott az eredetileg tervezett húsz helyett a négyszemközti megbeszélés, melyen elsősorban az iráni fenyegetésre összpontosítottak.

A szokásos ovális iroda helyett Biden elnöki ebédlőjében, kötetlen légkörben tartott találkozó után közös nyilatkozatot tettek, melyet Biden azzal nyitott, hogy ő és Bennett „jó barátok" lettek, és az amerikai elnök ígéretet tett arra, hogy Irán soha nem szerezhet atomfegyvereket. 

bid.jpgFotó: AP/Evan Vucci

Bennett amerikai útját értékelve Gideon Levy – a Háárec lapjain – a miniszterelnök kiváló igazgatási képességeit emelte ki, azt állítva, hogy Izraelnek jelenleg menedzserre és nem vezetőre van szüksége a Benjámin Netanjahu volt miniszterelnök nevével fémjelzett korszak politikája után. 

Ben Kaszpit – a Maárív honlapján – a gondos előkészítésnek, és annak tudta be a washingtoni sikert, hogy mindkét oldalon őszintén új fejezetet akartak kezdeni a demokrata párttal szemben ellenséges korábbi izraeli kormányfő után. „A feladat nem egyszerű: hogyan lehet összekötni egy 49 éves vallásos-konzervatív miniszterelnököt egy 78 éves amerikai demokrata-liberális elnökkel? Korai még kimondani, de egyértelmű jelei vannak annak, hogy teljesítették ezt a feladatot" – szögezte le Kaszpit.

„Azt akarom, hogy nyugodtan hívjon fel. Ha szüksége van rám, ne habozzon, csak vegye fel a telefont" – kérte az új izraeli kormányfőt Biden amerikai elnök hosszan tartó tárgyalásuk során a kapcsolatok bizalmas és szoros jellegét előlegezve. 

„Az Egyesült Államok elkötelezett annak biztosítására, hogy Irán soha ne fejlesszen nukleáris fegyvert. A diplomáciát helyezzük előtérbe, és meglátjuk hová vezet minket. De ha a diplomácia kudarcot vall, készek vagyunk más lehetőségekhez fordulni" – hangsúlyozta Biden Iránnal kapcsolatban, amit Izraelben Bennett legnagyobb sikerének könyvelnek el. Emellett az amerikai elnök megígérte, hogy Izrael előreléphet az Egyesült Államok vízummentességi programjához való csatlakozásban, és a vízummentes amerikai utazás számos izraeli régi álmának megvalósítását jelentheti.

A katonai rádió vasárnapi adása szerint Bennett számos feltételt támasztott Bidennek a Gázai övezet újjáépítéséhez. Feltételül szabta a Gázából érkező rakétatűz azonnali leállítását és az övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet rakétáinak felszámolását, illetve átadását, valamint előrelépést a két izraeli állampolgár és két katona-holttest visszaszolgáltatásáról szóló megállapodásban. 

Szintén eredménynek tudható be Bennett és Biden megállapodása arról, hogy nem hangsúlyozzák nézeteltéréseiket Ciszjordániában az izraeli települések építésével kapcsolatban. A Biden-kormány a katonai rádió szerint nem fog nyomást gyakorolni Izraelre ez ügyben mindaddig, amíg a Bennett-kormány nem hagy jóvá újabb hatalmas építkezéseket, de ez a koalíciós kormány jobb- és baloldali, valamint centrista, sőt egy arab pártot is tartalmazó összetétele révén eleve kizárható.

(MTI)

(Címlapkép: Getty)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Itt az új zsidó naptárunk, vegyék, vigyék, szeressék!
Közélet
Ismét dr. Schiffer János lett a NÜB elnöke

Kommentek