Jeruzsálem graffiti negyede (képgaléria)

2021. December 26. / 19:49


Jeruzsálem graffiti negyede (képgaléria)

Tegyük félre egyelőre a vitát, hogy művészet-e a graffiti vagy rongálás! Sétáljunk inkább egyet Silló Sándorral  Jeruzsálem Talpiyot negyedében, ahol semmi nevezetes látnivaló nincs a graffitiken kívül. 

talpyot COMIX .total 2 JPG.JPG

Miért kezdtek el a nagyvárosok vezetői szerte a világon így Izraelben is udvarolni a graffitiművészeknek?

Miért bízták meg őket, Haifán, Tel-Avivban, és Jeruzsálemben is a szürkén ásító falfelületek kifestésével? Azokat, akiket korábban, mint rongálókat üldöztek. Hogyan lett a lázadó utca-művészetből államilag támogatott mainsteam?

talpyot EVA total JPG.JPG

A jeruzsálemi Talpiyot negyedet a brit mandátum ideje alatt kezdték építeni. Modern városrésznek tervezték, és ezért egyike azoknak a területeknek, amelyre nem vonatkozik az a jeruzsálemi kötelezettség, hogy a házakat kővel kell borítani.

A helyi kemény fehér mészkőből épült a Sirató-fal is. Jeruzsálem örök, ezt szimbolizálja ez az időtálló anyag.

Ezt az illegális falfirkászok is tiszteletben tartják. Íratlan szabályt, hogy tilos a város kőházaira festeni, ráadásul nehéz is. Ezért is esett a választás erre a betonszínével kirívó környékre.

talpyot FINGAS.mirror JPG.JPG

A Talpiyot Jeruzsálem hátsó udvara. Sufni, kiszuperált lomokkal, és persze diszkont áruházakkal, autóbontókkal, műhelyekkel, lepukkant irodaházakkal, sok öreg és néhány új utcával. Éppen olyan, mint bármelyik nagyváros nagyon külvárosa.

Ha sufni akkor sufni-tuning.

Ez volt az önkormányzat alapötlete, mikor a hírhedt és üldözött falfirkászokat felkérte az Eden projekt – a jeruzsálemi önkormányzat gazdaságfejlesztési csoportja - ezekre a művekre. Állítják, hogy amióta, a 2018-as “falfesztiválon” ezek a festmények elkészültek a negyed ingatlanai értékesebbek lettek, és a Talpiyot turisztikai célponttá vált.

talpyot ORANGE .detail JPG.JPG

Ebből csak annyit éreztem a negyed utcáit járva, hogy nem néztek hülyének a járókelők, mikor látták, hogy a festményeiket fotózom és mindenki segítőkész volt. Azt láttam, hogy a konjunktúrákat követő hanyatlások vegetálni kényszerítik az ilyen negyedeket.

A graffitik nem tehetnek többet, mint hogy beleordítanak a színeikkel ebbe a szürke süllyedésbe.

De itt jön már az új konjunktúra, ami az előző épületeit ócska romokká minősítette, és épülnek már az újak, amiket majd tíz év múlva szégelleni fogunk.

Ezt a folyamatot nevezzük fejlődésnek.

Ezek az óriásgraffitik nem állítják meg az időt, csak szép öregkort hazudnak a pusztuló épületeknek.

talpyot mexikoi allo  JPG.JPG

talpyot LIRAS allo TEMPORARI JPG.JPG

Ez a fal ideiglenes! – hirdeti magáról az egyik fal.

Az épületek tulajdonosai is, a művészek is tudják, hogy ezek a munkák nem az örökkévalóságnak készülnek, mint Jeruzsálem fehér kőházai, de fontos azért, hogy legyen még néhány szép éve a festményeknek.

A bontásra, átépítésre szánt épületek eleve kimaradtak a projektből.

Úgy választották ki a falfelületeket, hogy jól láthatóak legyenek. Hogy térbeli távlatuk legyen, ha már az idejük szűkebbre szabott, mint az évszázadokra tekintő alkotásoké.

talpyot head bird.JPG

A meghívott külföldi művészekkel kiegészülve az izraeli művész csapatok munkája nyomán most a Talpiyotban harminc épület színei kiabálnak a szürkületre.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek