Ijjár a verőfény hónapja


Zsidó hónapok / Ijjár

A zsidó hagyomány és költészet úgy tartja számon ezt a hónapot, mint az év legfényesebb, igazán tündökletes időszakát. Volt, aki Ijjárt a Tórából eredendően, egyenesen „verőfény hónapnak” nevezte.


ijj__r_big.jpg
Hódes tov Ijjár!


A vallásos tradíció nem csupán a niszáni csodák folytatását látta benne, hanem egyenesen: a jó sohase érjen véget. Én mégis a kemény munka jelképét látom benne. Aki közel van a földhöz, annak jelentsen ültetést, a termés gondozását, a zsengék begyűjtését, a gazdag aratásra való felkészülést. Tágabban: ez az alkotás legkifejezőbb ideje. Akinek tanulni kell, az okuljon, jegyzeteljen, vizsgázzon, akinek a számolás, az építés, a rajzolás. a szerelés. a gyógyítás a dolga, az minden igyekezetével koncentráljon, versenyezzen, jusson előre, törjön az élre.

Igen, ezt sugallja Ijjár mítosza, s ezért van a különös fény is az idő felett: hogy a tett, a cselekvés legyen mindenhonnan jól látható, a teljességet ne zavarja árnyék, homályos kontúr. Sőt, e különös sugárzás hassa át bensőnk egészét is, mert ez ad ösztönzést a további sikerre, erőt a kitartásra.

Egy ízben – ez az izraeli Hat napos háború előtti feszült napokban történt, méghozzá a jordániai fronton – , a Scopus-hegyi különleges őrszázad, rádióban parancsot kapott a lehető legóvatosabb, de egyben gyors kitörésre. Csakhogy sötét éjszaka volt és ilyenkor, szemben az ellenséggel, fényeket nem gyújthattak. Vagyis a katonák vakon toporogtak. És ekkor,a a távolban, hirtelen jókora máglya lobbant: A lángok ott magasba csaptak, s ez a fény elegendőnek bizonyult, hogy a parancsnok legalább az iránytű jelzését lássa. Mintha egy Lág Báomert köszöntő tüzet korábban gyújtottak volna meg.

De azért a betűértők ehhez hozzátesznek valamit. A dicsőség nem a Kardé, hanem – és sohasem képletesen! - Könyvé. Ahol a tündökletes gondolatok állnak az ijjári hétköznapi munkáról, az alkotás tiszteletéről, a világot átalakító törekvésekről, az ember szellemét élénkítő akaratról. És persze, a fényről, a csodálatosról. Meg a győzelmekről, kivált ha azok a építésről szólnak. Vagy éppen önmagunk felemeléséről, amennyiben meg kell már haladnunk régi valónkat.

Így, ilyen formán válik egyetlen fogalomsorrá az ünnep, a hétköznap, a szorgalmas munka, a szabadság és a függetlenség eszméje, valamint az áldott verőfény, hiszen ez a zsidó élet maga.

Mert sohase feledjük, mindig így, ilyen boldogító helyzetben köszönt ránk a szép Ijjár, Niszán után és a Sávuotot elhozó Sziván hava előtt!

Benedek István Gábor

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Magyar kulturális évadot rendeznek Izraelben
Nagy elődeink
Nagy elődeink: Lőw Immánuel (1854-1944)
2019. Január 30. / 19:57

Nagy elődeink: Lőw Immánuel (1854-1944)

Kommentek