Áv: Megsirattuk, elböjtöltük a lerombolt Szentélyt

2016. Augusztus 03. / 23:40


Áv: Megsirattuk, elböjtöltük a lerombolt Szentélyt

Zsidó hónapok / Áv

Néhány év alatt világhírűvé lett egy orosz írónő: Ljudmila Ulickaja. Az az igazság, nem szovjetként szerzett nagy nevet magának, hanem oroszországi, sőt moszkvai szerzőként. Most, hogy elolvastam „Daniel Stein, a tolmács” c. regényét, egyértelműen állíthatom: zseniális zsidóként mutatta meg magát a közvélemény előtt. Könyve ízig-vérig zsidó mű, a szellemével, a hangulataival, a tanításával.


Talán ezért került ebbe a zsidó hónapokat idéző sorozatba is. Mert például ezt írja: „A zsidóság lerázhatatlan adomány; gondolkodásmódot és logikát diktál az embernek, gúzsba köt és beburkol. Visszavonhatatlan, mint az ember neme… Mi a legfontosabb a zsidó öntudatban? A céltudatos, önmagára irányuló intellektualizmus. Az örökös agytorna, mint az élet lényege, a gondolkodás állandó fejlesztése, csiszolása.”

Nos, az Idő újra eljutott Ávhoz. Megsirattuk, elböjtöltük a lerombolt Szentélyt, testileg-lelkileg felkészültünk az utolsó nyári munkák befejezésére, illetve a ránk váró őszi betakarításra, hogy máris a közelgő Félelmetes napokra gondoljunk. Már Áv közepétől így köszönünk egymásnak: „Jó engesztelésnapi ítéletet és bepecsételést kívánok.”

Mi ez – miként Ulickaja írja –, ha nem a zsidóság esszenciája, a céltudatos intellektualizmus, az örökös logika, az Idő, sőt az idők összekötése, azaz a folyamatosság tökéletes elfogadása.

Igen, ez a fontos a zsidóságban. Ha az életünkben a múlt mindig jelen tud lenni, akkor a jelen is ott van, ott lesz a jövőben, azaz feloldódunk az isteni végtelenben. Már ha Áv gyászában és a betakarítás, az aratás szép munkájában várjuk az ítéletet, és zsidó buzgalmunkkal, a jó megcselekedtével számítunk a kedvező pecsétre, akkor teljesítettük ősi vallásunk lényegét: a gondolkodás, tehát a belátás, az örökös agytorna teremtő parancsát.

Benedek István Gábor

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Milyen egy neológ rabbi? Négy éve ment el Schweitzer József
Megemlékezések
Ady Endre zsidós élete
2019. Január 29. / 15:02

Ady Endre zsidós élete

Hírek, lapszemle
Egy zsidó sportoló lett a Super Bowl legértékesebb játékosa

Kommentek