Szombati munkaszünet


Szombati munkaszünet

torvenyek_munkaszunet.jpg
1.
Szombaton tilos bármily munka elvégzése.
2. Aki a szombatot nyilvánosan megszentségteleníti, az éppen úgy tekintetik, mint aki bálványt imád, és ha az illető borhoz nyúlt, zsidónak abból nem szabad inni. Zsidó vallásunk szerint csakis életveszély esetén szabad szombaton munkát végezni.
3. Nemcsak maga a zsidóvallású nem végezhet szombaton semmiféle munkát, hanem más által sem végeztethet munkát, még nem zsidó által sem, vannak ugyan kivételek, ezeket majd később tárgyaljuk.
4. Tehát szombaton nem szabad munkát végeztetni másvallású által sem. Ha azonban a zsidó pénteken adja ki a munkát a másvallásúnak, dacára, hogy a másvallású szombaton végzi el a munkát, mégis szabad, de csak a következő 5 feltétel mellett:
a) Az a másvallású, aki a munkát vállalta, még pénteken vitte el a zsidótól azt a tárgyat, amit meg akar tenni;
b) az egész munkadíj ki legyen alkudva és akkor az a másvallású egyén nem a zsidó érdekében, dolgozik szombaton, hanem a saját hasznáért;
c) az a másvallású mester ne napszámra dolgozzék, hanem átalányban; d) pénteken, amikor a zsidó megrendeli a munkát a másvallású mesternél, ne mondja, hogy szombaton dolgozzon rajta és azt se, hogy azonnal szombat után szállítsa haza a munkát, mert akkor kényszeríti, hogy szombaton dolgozzék rajta;
e) végül pedig az a munka, amit a zsidó kiad pénteken a másvallásúnak, ne legyen sem építkezés, se földműves munka. Ha tehát megfelel a fenti 5 feltételnek, úgy péntek is kiadhatja a zsidó a munkát a nem zsidónak, dacára annak, hogy szombaton készíti el a munkát.
5. A zsidó házában azonban semmi szín alatt nem végezhet senki szombaton munkát, másvallású sem.
6. Építtetni nem szabad szombaton, másvallású által sem.
7. Földet megmunkáltatni másvallású által csak akkor szabad szombaton, ha az a másvallású a terményből kap egy bizonyos részt és azon a vidéken a szokás, hogy a földmunkás részt kapjon a termelt terményből.
8. Másvallású mester, ha ruhát vagy cipőt készített zsidónak és szombaton hozta a mester haza, szabad felvenni, de ha szombaton készítette el a mester, akkor ne vegye fel a zsidó, csak ha nagy szüksége van reá. Mesterembertol nem szabad szombaton elhozni semmiféle ruhadarabot. Üzletből, ha a tulajdonos nem mesterember és nem zsidó, szabad ruhaneműt hiteibe venni, de árat ne kérdezzen, és ne alkudjon. Zsidó boltostól, aki nyitva tart szombaton, nem szabad szombaton még hitelbe sem hozni semmit.
9. Korcsmárosok, üveggyárosok, téglagyárosok stb. kérdezzék meg a rabbit, miképpen cselekedjenek szombaton üzemeikben.
10. Zsidónak, ha másvallású cselédje van, ne hagyjon vele szombaton foltozgatni, vagy más munkát végeztetni, mert az a másvallású cseléd még saját magának sem foltozgathat a zsidó házában szombaton.
11. Hajóra csak három nappal szombat előtt szabad felszállni; ez azonban csak tengeri utazásra szól. Olyan hajóra azonban, amely folyón halad, arra még pénteken is szabad felszállni, hogy szombaton utazzunk rajta.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma 140 éve született Szép Ernő 
2024. Június 30. / 09:01

Ma 140 éve született Szép Ernő 

Zsidó világ
Darvas főrabbi: „Halld, szerelmem kopogtat!"