A cicesz törvényei


Cicesz törvényei

torvenyek_cicesz.jpg

1. Szigorú parancsunk van a "Cicesz" (Cidákli) hordására. Aki már "Cicesz"-t sem hord, azt már igen gyenge szál fűzi a zsidó valláshoz.
2. Ügyelni kell, hogy a "Cidákli" elég hosszú legyen és elég széles, nehogy úgy nézzen ki, mint valami kötél a nyakában. Legkevesebb 60 centiméter hosszú és 30 centiméter széles legyen. Ne legyen túlságosan kivágva.
3. A "Cicesz"-t következőképen kötik rá a cidáklira: A cidákli 4 szélén kivarrnak két-két lyukacskát, de vigyázni kell, hogy ezek a lyukacskák ne legyenek egészen a cidákli szélén, hanem körülbelül 3 centiméternyire a széleitől. Ebbe a két lyukacskába befűznek 4 szál ciceszt, azokat aztán duplájára hajtjuk, úgy, hogy a 4 szálból 8 szál lett, 4 szál egyik lyukacskában és 4 szála másik lyukacskában. Most összekötjük az egyik lyukacskában levő 4 szálat a másik lyukacskában lévő 4 szállal, kétszer kötjük össze. Tehát most már 8 szál van egymás mellett. A 8 szálból kiválasztjuk a leghosszabbat és ezzel a leghosszabb szállal (ezt Sámesznek hívják) 7-szer csavarja át a többi 7 szálat, ekkor kettéválasztja a 8 szálat és összeköti a négy szálat a másik 4 szállal kétszer. Most megint kiválasztja a leghosszabbik szálat (a Sárneszt) és rácsavar a másik 7 szálra 8-szor. Ismét készít két kötést és még egyszer csavar a leghosszabbik szállal a többi 7 szálra 11-szer. Megint csinál két kötést és ismét csavar a leghosszabbik szállal a 7 szálra 13-szor, és kétszer összeköti a 4-4 szálat, úgy, hogy megint 8 szál van egymás mellett és ezzel kész a "Cicesz" a cidákli egyik sarkán. És így kell csinálni a "cidákli" mind a négy sarkán.
4. A cidákli 4 sarkán 8-8 szál "cicesz"-nek kell lenni, ha ebből a 8 szálból elszakadt egy szál, azért még kóser, de ha 2 szál szakadt el a nyolc szálból, akkor a "cidákli" vagy a Talisz nem vehető fel, amíg nem egészítik ki 8 szálra és az egész nyolc szálat, újból rákötik a cidáklira, vagy a taliszra.
5. Ügyelni kell, hogy a 4-5 éves fiú gyermekeknek is legyen cidáklija, kóser cicesszel.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek