24.07.21. | 15 Támuz 5784
Alapértelmezett verzió

Pészach / 2022. Április 21. / 14:29

Buddha és Mózes: ne mondj le semmiről, de nevess ki minden mestert

Ma este 7 óra 23 perckor beköszönt a Pészach hetedik napja, amely főünnep akár csak a nyolcadik nap és munkatilalom alá esik. Április 23-án, szombaton este kimegy a Pészach, így 20 óra 34 perctől már megengedett a kovászos fogyasztása. A szombatköszöntésen az esti imában – a sábesz miatt – nem mondjuk el a különleges ünnepi betoldásokat. További szép ünnepet és békés szombatot kívánunk!

Pészach / 2022. Április 19. / 18:32

Hosszú idő után széderrel nyitott újra a békéscsabai hitközség

Aktív zsidó élet kezdődhet ismét Békéscsabán, ahol a Békéscsabai Zsidó Hitközség hosszú idő után egy jól sikerült, családias hangulatú széderrel nyitott újra. A szertartást dr. Balogh István judaisztika tanár vezette le.

Pészach / 2022. Április 18. / 08:47

„Ha az élet dermedtebb, mint a halál, akkor jön a szabadság”

Hogyan ünnepelték elődeink a Pészachot kereken 100 évvel ezelőtt? Milyenek voltak az akkori széderesték Budapesten és vidéken? Mit írt a szabadság ünnepéről az Új Kelet című lap Kolozsváron, amely akkor már nem Magyarországhoz, hanem Romániához tartozott? Korabeli lapokból válogattunk önöknek érdekesebbnél érdekesebb olvasnivalókat.

Pészach / 2022. Április 17. / 20:37

Ómerszámlálás: idén április 16-tól számoljuk a napokat Sávuótig

Pészach második estéjétől a Sávuót ünnepét megelőző estig tart az Ómerszámlálás, ami az árpa aratásának időszakát jelzi ugyan, ám ennél mélyebb tartalma is van. Azt az utat jelképezi és összesíti, amit a zsidóság a rabság földjéről való kivonulástól a Tóraadás napjáig, a néppé válásig megtett. A polgári időszámítás szerint idén az ómerszámlálás micvája április 16-án, tegnap kezdődött, a sávuót ünnepe június 4-én este köszönt be.

Pészach / 2022. Április 14. / 15:08

Az idei Pészach fontosabb ünnepi időpontjai

Hamarosan beköszönt az év első nagy zarándokünnepe, az Egyiptomból való szabadulásra emlékeztető Pészach, ezért alábbi összeállításunkban – a polgári időszámítás szerint – közzétesszük az ünnep fontosabb idei dátumait. Kóser Pészachot kívánunk minden kedves hittestvérünknek!

Pészach / 2022. Április 14. / 15:03

Újabb nagyobb szállítmány érkezett az ünnepi maceszból a Kosher Delibe

Csütörtök délelőtt utóbbi nagyobb részét más forrásból sikerült saját erőből beszerezni, így ma délutántól a Kosher Deliben (Budapest VII. ker., Síp utca 12.) már megvásárolható az ünnepi asztalra szánt hagyományos macesz.

Pészach / 2022. Április 13. / 17:58

A Pészáh egyéni filozófiájáról – Benedek István Gábor írása

Az élet gyönyörű emelkedettségét és teljességét idézi fel ez a niszáni ünnep. Azt is mondhatnánk – széder esti ihletettséggel – ez a zsidó nép születésének mindenkori örömteli emlékideje.

Pészach / 2022. Április 13. / 10:56

Szerdócz Ervin: Őseink miért kockáztatták életüket a bárány feláldozásával?

Az egyiptomiak szent állatként tisztelték a bárányt, őseink tehát kockázatot vállaltak, életveszélyes helyzetbe sodorták magukat azzal, hogy a bárányáldozat bemutatásával készek voltak szolgálni I-tenüket. Felvetődik a kérdés: miért kockáztatták életüket a bárány feláldozásával? Pészachi hetiszakasz-magyarázatában erre a kérdésre keresi a választ az újpesti főrabbi.

Pészach / 2022. Április 12. / 09:14

A Pészach ünnepéről beszélget Schőner Alfréd főrabbi és Totha Péter Joel főrabbi

Minden bizonnyal izgalmas és gondolatébresztő beszélgetés hallgatói lehetnek azok, akik ma délután 6 órától az interneten megtekintik Schőner Alfréd főrabbi és Totha Péter Joel főrabbi ünnepi beszélgetését, amelynek címe: Az őrködés éjszakája, avagy Pészach ünnepének történetéről, a kivonulás csodájáról.

Pészach / 2022. Április 08. / 13:29

Különleges szombat elé nézünk: jön a Sábát Hágádol

A jövő héten kezdődik a Pészach ünnepe, így az azt megelőző szombat különleges jelentőséget nyer, ami a nevében is kifejeződik: Sábát Hágádolnak hívjuk. Ezt kétféle módon szokás fordítani: Nagy Szombatnak vagy a Nagyság Szombatjának. Ősi szokás szerint zsinagógáinkban a rabbik a ma esti szombatfogadáson olyan drósét mondanak, amelyben a zsidó szabadságünnep történelmi és spirituális üzenetére hívják fel a közösség figyelmét.

Pészach / 2022. Április 04. / 16:16

Itt a Niszán, a királyok hónapja, a hónapok királya

A hétvégén beköszöntött Niszán hónapja, amelynek első napja „a királyok újéve”, mert az ókori Izrael királyai ettől a hónaptól kezdve számolták uralkodásuk éveit. A Talmud szerint az Örökkévaló Niszán hónapban teremtette a világot, népünk ősatyái is ebben a hónapban születtek, a bölcsek szerint pedig a végső megváltás is Niszán havában következik el. Hódes Tov!