Itt a Niszán, a királyok hónapja, a hónapok királya

2022. Április 04. / 16:16


Itt a Niszán, a királyok hónapja, a hónapok királya

A hétvégén beköszöntött Niszán hónapja, amelynek első napja „a királyok újéve”, mert az ókori Izrael királyai ettől a hónaptól kezdve számolták uralkodásuk éveit. A Talmud szerint az Örökkévaló Niszán hónapban teremtette a világot, népünk ősatyái is ebben a hónapban születtek, a bölcsek szerint pedig a végső megváltás is Niszán havában következik el. Hódes Tov!

A bibliai hónapszámlálás szerint a Niszán (ניסן) a zsidó naptár első hónapja, míg a Tisritől számított újév szerint a hetedik hónap. Mindig 30 napos. Elnevezése asszír-akkád nyelven „niszánu”, aminek azért van jelentősége, mert a babiloni időkkel is összefügg:  a babiloniai fogságból Izraelbe visszatérő zsidók kezdték használni Ezra és Nechemjá idejében, a Niszán név már a Bibliában is megtalálható.

A Talmud szerint Niszán havában teremtette az Örökkévaló a világot, és a zsidóság ősatyái is ebben a hónapban születtek. Niszán első napja a királyok újéve, mert Izrael királyai ettől a hónaptól kezdve kezdve számolták királyságuk éveit. Niszán egyúttal az ünnepek újéve is, mert ilyenkor van pészách, amely a zarándokünnepek között az első a sorban. 

A polgári időszámítás szerint idén április 9-re esik a „sábát hágádol", a nagyság szombatja. Ilyenkor a rabbi péntek esti beszédének központjában a pészachi törvények ismertetése szerepel, hogy a közösség jobban fel tudjon készülni a közelgő pészachra. Ezen a héten igyekezzünk megszabadulni  a birtokunkban lévő kovászos élelmiszerektől, fogyasszuk el, vagy a rabbink segitségével adjuk el, hiszen április 15-én, péntek 10 óra 27-ig ehetünk kovászosat, a maradék kovászosat 11 óra 35-ig el kell égetni.  

Április 15-re esik erev pészach, a pészahot bevezető nap, és az elsőszülöttek bojtje 4 óra 15 perctől 19 óra 58 percig. Fontos, hogy teljesítjük a két legfontosabb pészahi törvényt: a birtokunkban semmilyen kovászos „ne láttasssék és ne találtassék”. 

Április 15-én, péntek este beköszönt pészach ünnepe. Most a templomi kidus elmarad, mivel szédert rendezünk, és a kidus  a pészahi elbeszélés (hágádá) szerves része. Pászach második estéjén elkezdődik az ómerszámlálás, amely tórai parancsolat. 

Idén április 22-én este köszönt be a pészach nyolcadik, utolsó napja. Április 23-án, szombat reggel az állóima után fél hálélt mondunk, majd két tóratekercsből olvasunk. A pészach kimenetele április 23-án, szombat este lesz, kovászos étel-ital fogyasztása tehát április 23-án, szombat este 20 óra 34 perctől lehetséges.

Jó hónapot minden olvasónknak és hittestvérünknek!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek