Itt a Niszán, a királyok hónapja, a hónapok királya

2022. Április 04. / 16:16


Itt a Niszán, a királyok hónapja, a hónapok királya

A hétvégén beköszöntött Niszán hónapja, amelynek első napja „a királyok újéve”, mert az ókori Izrael királyai ettől a hónaptól kezdve számolták uralkodásuk éveit. A Talmud szerint az Örökkévaló Niszán hónapban teremtette a világot, népünk ősatyái is ebben a hónapban születtek, a bölcsek szerint pedig a végső megváltás is Niszán havában következik el. Hódes Tov!

A bibliai hónapszámlálás szerint a Niszán (ניסן) a zsidó naptár első hónapja, míg a Tisritől számított újév szerint a hetedik hónap. Mindig 30 napos. Elnevezése asszír-akkád nyelven „niszánu”, aminek azért van jelentősége, mert a babiloni időkkel is összefügg:  a babiloniai fogságból Izraelbe visszatérő zsidók kezdték használni Ezra és Nechemjá idejében, a Niszán név már a Bibliában is megtalálható.

A Talmud szerint Niszán havában teremtette az Örökkévaló a világot, és a zsidóság ősatyái is ebben a hónapban születtek. Niszán első napja a királyok újéve, mert Izrael királyai ettől a hónaptól kezdve kezdve számolták királyságuk éveit. Niszán egyúttal az ünnepek újéve is, mert ilyenkor van pészách, amely a zarándokünnepek között az első a sorban. 

A polgári időszámítás szerint idén április 9-re esik a „sábát hágádol", a nagyság szombatja. Ilyenkor a rabbi péntek esti beszédének központjában a pészachi törvények ismertetése szerepel, hogy a közösség jobban fel tudjon készülni a közelgő pészachra. Ezen a héten igyekezzünk megszabadulni  a birtokunkban lévő kovászos élelmiszerektől, fogyasszuk el, vagy a rabbink segitségével adjuk el, hiszen április 15-én, péntek 10 óra 27-ig ehetünk kovászosat, a maradék kovászosat 11 óra 35-ig el kell égetni.  

Április 15-re esik erev pészach, a pészahot bevezető nap, és az elsőszülöttek bojtje 4 óra 15 perctől 19 óra 58 percig. Fontos, hogy teljesítjük a két legfontosabb pészahi törvényt: a birtokunkban semmilyen kovászos „ne láttasssék és ne találtassék”. 

Április 15-én, péntek este beköszönt pészach ünnepe. Most a templomi kidus elmarad, mivel szédert rendezünk, és a kidus  a pészahi elbeszélés (hágádá) szerves része. Pászach második estéjén elkezdődik az ómerszámlálás, amely tórai parancsolat. 

Idén április 22-én este köszönt be a pészach nyolcadik, utolsó napja. Április 23-án, szombat reggel az állóima után fél hálélt mondunk, majd két tóratekercsből olvasunk. A pészach kimenetele április 23-án, szombat este lesz, kovászos étel-ital fogyasztása tehát április 23-án, szombat este 20 óra 34 perctől lehetséges.

Jó hónapot minden olvasónknak és hittestvérünknek!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Izrael
Jichák Hercog: „Az igazi hősök az anyák”