Támuz 15: Ma van a nagy Háim ben Attar rabbi halálának évfordulója

2020. Július 07. / 10:12


Támuz 15: Ma van a nagy Háim ben Attar rabbi halálának évfordulója

Ma, Támuz hónap 15-én hunyt el a zsidóság nagy talmudista bölcse, Háim ben Attar rabbi (חיים בן משה בן עטר), az Or háHáim című kommentárgyűjtemény szerzője. A marokkói Saléban született 1696-ban, és Jeruzsálemben halt meg 1743-ban. Az Olajfák hegyén  temették el. A hagyomány szerint tőle ered az a szokás, hogy a Jeruzsálembe látogatók leveleket, kéréseket helyeznek a Falba.


Háim ben Attar (Ḥajim Mose ben Haim ben Attar, 1696-1743) Marokkóban élve ezüstművesként kereste a kenyerét, de csak akkor dolgozott, amikor az utolsó fillérje is elfogyott, az ideje java részét ugyanis a Tóra és más zsidó iratok tanulmányozásával töltötte. Kommentárgyűjteményét Or háHáim néven ismerjük, és több legenda fűződik hozzá. Marokkó királya egyszer állítólag oroszlánok közé vetette a tudós rabbit, de a bölcs embert az oroszlánok nem bántották, hanem tisztelettel gyűltek köréje, mert – a legenda szerint – Háim ben Attar előzőleg az imasáljába rejtette az Or háHáimot. (A művet olyannyira azonosították vele, hogy őt magát is gyakran így hívják.)

Tőle eredeztethető az a szokás, hogy a zsidók kis levélkéket helyeznek a Fal réseibe Jeruzsálemben, ugyanis a rabbi egy Hida nevű tanítványának, aki a szent városba készült, azt tanácsolta, hogy dugjon egy írást a Falba, és akkor kérése meghallgatásra talál. 

(Fotó: a rabbi sírja az Olajfák hegyén)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
Izraeli filmek, koncertek és finom falatok a Duna-parton
Kultúra
„Szembe akartam menni a halállal”
2020. Július 29. / 16:36

„Szembe akartam menni a halállal”

Kommentek