Mikor indult a világ első zsidó rádiója?

2020. December 23. / 17:44


Mikor indult a világ első zsidó rádiója?

Szerző: Kácsor Zsolt

Ha Breuer Péter újságíró sikerrel pályázik a rádiófrekvenciákról döntő médiahatósághoz, akkor új zsidó rádió induhat Budapesten. Ennek kapcsán készítettünk egy rádiótörténeti összeállítást, amelyből kiderül, hogy hol és mikor hozták létre a világ első zsidó rádióját, megtudhatják, hogy mi köze volt a rádiónak Izrael megalapításához, s felidézzük az első magyar internetes zsidó rádiót is.


A Heti TV és a Breuerpress hírügynökség tulajdonosa, Breuer Péter az egy éve üresen álló FM 98,0 MHz frekvenciát pályázza meg egy napi 24 órás zsidó rádió létrehozására – olvashatták ma honlapunkon. Ennek kapcsán a teljesség igénye nélkül készítettünk egy rádiótörténeti összeállítást a legfontosabb adatokkal, tényekkel az Arcanum adatbázis segítségével.

zsrad.jpg

Hol és mikor indult az első zsidó rádió?
A válasz: Tel-Avivban, 1932-ben. 

Erről a korabeli lapok így számoltak be:
„A nagy tel-avivi nemzetközi mintavásár alkalmával a közelmúltban helyezték üzembe és avatták fel a világ első zsidó rádió-állomását, amely nem csupán a fiatal zsidó zenét és irodalmat, hanem az arab művészetet is ismertetni óhajtja. Az adóállomás stúdiójának a munkáját kulturbizottság irányítja, amely súlyt helyez arra, hogy a mikrofon előtt héber, angol és arab nyelven Palesztina egész műveltsége szóhoz jusson. A tel-avii főállomáson kívül stúdiót fognak létesíteni Jeruzsálemben is, hogy bekapcsolják a  világ rádió-hálózatába a szent várost és onnan közvetíthessék a különböző vallások nagy ünnepeinek és istentiszteleteinek a lefolyását. Ezenkívül hamarosan egy rövidhullámú adóállomást is építenek, hogy lehetővé tegyék az Európával való programmcserélést. A jelenlegi tel- avivi stúdióban egyébként a palesztinai opera tagjai gyakran német nyelven is előadnak.  Mostantól kezdve tehát a biblia nyelvén is szól a rádió-hívás: Haksev, haksev po Tel-Aviv! Halljátok, halljátok Tel-Avivot!"

Akkoriban a diaszpórában hol működött zsidó rádió?
Válasz: Londonban, már 1935-től.

A magyar sajtó erről így tudósított:
„Londonból jelentik: Zsidó rádió felállítását határozta el egy pénzügyileg igen jól álló zsidó társaság az angol lapok legújabb híradása szerint. A zsidó rádióállomást azért létesítik, hogy a rádió utján is hathatósan tiltakozhassanak az egyes országokban fellépett zsidóüldözések ellen. Ezt a zsidó rádióállomást eredetileg Palesztinában akarták felállítani, de mert annak felépítése ott váratlan nehézségekbe ütközött, Anglia, Franciaország, Belgium és Luxemburg jöttek számításba, ahonnan a kulturvilág közvéleményét legjobban lehet befolyásolni. Végül is a rádió építését felkaroló körök Anglia mellett döntöttek, ahol a rádió működését a leghathatósabbnak tartják, hisz az angol világbirodalom vérerein keresztül minden földrész angol lakosságának figyelmét felhívhatták a zsidóság világhelyzetére."

zsrad2.gif

Hogyan kapcsolható össze Izrael Állam megalakulása a rádióval?

Ilyen egyszerűen: „Jeruzsálemből jelentik: Pénteken délután a Zsidó Nemzeti Tanács ünnepélyes keretek között kikiáltotta a zsidó állam megalakulását. A zsidó állam kikiáltását az Izrael Hangja elnevezésű új zsidó rádió állomás sugározta világgá". (1948. május 16.)

Mikor alakult meg Franciaország első zsidó rádiója?
Válasz: 1981-ben.

Ennek azért van jelentősége, mert Európában a vészkorszak óta Franciaországban él a legnagyobb számú zsidó közösség. Rádiójukról az Új Élet 1985. augusztus 15-i száma írt ZSIDÓ VILÁGHIRADÓ címmel:

 „1981 novembere óta működik Párizsban zsidó rádió-adó. 112 tagú személyzetéből mindössze 8 van státuszban, a többiek társadalmi munkában dolgoznak. Egy statisztika szerint a francia fővárosban és környékén kb. 300 ezer állandó hallgatójuk van,  amelynek 35%-a nem zsidó. Franciaországban egyébként 18 helyi állomás van hitközségek tulajdonában. Hírek, kulturális események, a zene világa, kommentárok és vitaműsorok színesítik adásaikat". 

zsrad3.png

Mikor és ki indította el az első magyar zsidó internetes rádiót?
A válasz: 2003-ban Seres Attila.

Az MTI tizenhét éve számolt be arról, hogy Rádió Zs néven kezdte meg működését az első magyarországi zsidó internetes rádióállomás, erről Seres Attila, a műsort szolgáltató Sófár Egyesület elnöke tájékoztatta a távirati irodát. Mint mondta: „koncepciónk lényege, hogy új kommunikációs csatornákat kell nyitni a zsidóság különböző irányzatai, csoportjai, a zsidósághoz rokoni, baráti, kulturális szálakon kötődők, valamint a befogadó nemzetek, társadalmak nem zsidó tagjai között". Szándékaik között említette a 21. századi zsidó identitások körvonalazását, Izrael árnyalt képének megrajzolását.

(Címlapkép: GerhardG/Piaxabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek