Azért, mert Ábrahám az édesapád”: betérni Izrael közösségébe – Jó szombatot!

2023. Szeptember 01. / 17:24


Azért, mert Ábrahám az édesapád”: betérni Izrael közösségébe – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma kora este 19 óra 07 perckor köszönt be, a királynő holnap este 20 óra 11 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, valamint Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten a Ki távó (Mózes 5. 26:1-29:8.) hetiszakaszt olvassuk. Jó szombatot minden kedves hittestvérünknek!

Amikor elvisszük az első termést az Örökkévaló színe elé, vallomást teszünk, így írja elő a Tóra mostani hetiszakasza. Vallomást arról, kik vagyunk, honnan jöttünk, arról, hogy az Isten nekünk, a mi őseinknek ígérte Izráel földjét. De vonatkozik-e ez azokra, akiknek az ősei, a felmenőik nem voltak zsidók?

Maimonidész, több mint 800 éve, egyértelműen fogalmazott a kérdésben: „ő mindazon népek atyja, amelyek behúzódtak az Isteni Jelenlét szárnyai alá” (Misné Tórá, Bikkuirm, 4, 3,) És ezt a bibliai mondatot idézi híres levelében, amelyet az Ovádjá nevű betérő kérdésére válaszul írt.

A Talmud arra jut, hogy ezt a mondatot, őseinkről, együtt kell mondania zsidó „születésűeknek” és betérőknek. Ábrahám mindannyiunk őse volt: „Azért volt Ábrahám az atyánk, mert az egész emberiség tanítója volt. Ő mutatta meg nekik az igaz vallást és az egyetlenségét a Szentnek, legyen áldott. Sok gyermekét vezette az Isteni Jelenlét szárnyai alá, tanította őket és irányította lépteiket… Tehát mindenki, aki elfogadja a judaizmust, egészen a legutolsó nemzedékig menően, és mindenki, aki elfogadja a Szentnek, legyen Áldott, az Egységét és Egyetlenségét, ahogy a Tórában áll, ő Ábrahám atyánk tanítványa, legyen békesség vele, és az ő családjához tartozik… Ezért azt kell mondanod, hogy Istenem és őseim Istene, egyszerűen azért, mert Ábrahám a Te atyád”.

Világos beszéd, hogy ki zsidó, az 800 éve és 3000 éve nem abból tudható, ki honnan jön, hanem abból, ki merre tart. Mert Ábrahám az egész emberiség reménybeli tanítója, népek atyjának küldetett a világra. Aki betér, visszamenőleg új múltat is kap, amely a jövő felől érkezik meg számára. Ábrahám elhívása lesz a múltja és a végső megváltás perspektívája a jövője, és amikor vallomást tesz róla, ki ő, ugyanolyan joga lesz Ábrahámról őseként beszélni, mint a született zsidóknak.

„Egyáltalán semmi különbség nincsen, még a legcsekélyebb sem, közöttünk és közöttetek” – írta Maimonidész több mint 800 éve. Ennél egyértelműbben nem is írhatta volna. 

Békés ünnepet kívánunk! 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek