Címkék

Tóraolvasás

Zsidó világ / 2024. Február 23. / 14:37

Mózes hirtelen nincs sehol: mi marad meg, ha mi már nem leszünk? – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma kora este 17 óra 00 perckor köszönt be és holnap este 18 óra 06 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, valamint Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten a Tecávé (Mózes 2. 27:20-30:10.) hetiszakaszt olvassuk. Békés szombatot minden kedves hittestvérünknek!

Zsidó világ / 2024. Február 23. / 11:23

Jonathan Sacks rabbi az időbeli és térbeli szentségekről

A nagy Jonathan Sacks rabbi legfontosabb gondolatait felidéző sorozatunkban egy olyan idézetet osztunk meg, amelyet a rabbi a zsidó gondolkodásnak az időbeli és térbeli szentséggel kapcsolatos felfogásáról írt. Ennek apropóját a sivatagi Szentélyben előírt szolgálatokról szóló Tecávé hetiszakasz adja.

Zsidó világ / 2024. Február 23. / 10:10

Binjomin rabbi: A pihenés, amiért egész életünkben dolgozunk

– Ezekben a hetekben sokat olvasunk a Tórából a pusztai Szentély [Miskán] építésének munkálatairól. Héberül: melechet hámiskán. A pusztai Szentély lényege és célja, hogy az Örökkévaló a földre helyezze a jelenlétét – írja Szántó-Várnagy Binjomin, a Bét Jehuda közösség rabbija. Mint fogalmaz: aki nem tartja a szombatot, az nem tapasztalhatja meg, hogy milyen az a létezés, amikor nem készülünk, csak egyszerűen vagyunk.

Zsidó világ / 2024. Február 22. / 09:00

Darvas főrabbi: Mondd, te kit választanál? – avagy egy furcsa utódlás

A RaDar című, Radnóti Zoltán és Darvas István főrabbik által vezetett online előadás-sorozat legutóbbi adásában a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga rabbija Mondd, te kit választanál? – avagy egy furcsa utódlás címmel adott tanítást. Ezt tekinthetik meg az alábbi YouTube-videóban.

Zsidó világ / 2024. Február 22. / 08:00

Mi kell ahhoz, hogy Isten Izrael fiai között lakozzon?

Szerdócz Ervin rabbi a „Tecávé” hetiszakaszról írt magyarázatában Dov Ber mezricsi rabbi történetén keresztül közelít a kérdés misztikus voltára.

Zsidó világ / 2024. Február 16. / 13:27

Hogy közöttük lakozzam: Isten a szomszédod – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma kora este 16 óra 49 perckor köszönt be és holnap este 17 óra 56 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, valamint Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten a Trumá (Mózes 2. 25:1-27:19.) hetiszakaszt olvassuk. Békés szombatot minden kedves hittestvérünknek!

Zsidó világ / 2024. Február 15. / 10:02

Adakozás – elfogadás

„...hozzanak nékem szent adományt, minden férfiútól, akit a szíve erre buzdít, fogadjátok el a nékem szóló adományt!” (II.M.25/2) Szerdócz Ervin újpesti rabbi jelen írásában – a TRUMÁ hetiszakasz kapcsán – a fönti tórai idézet vallásfilozófiai kérdéseiről ír.

Zsidó világ / 2024. Február 09. / 14:35

A Tóra és a puffogás a Facebookon – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma kora este 16 óra 38 perckor köszönt be és holnap este 17 óra 45 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, valamint Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten a Mispátim (Mózes 2. 21:1-24:18.) hetiszakaszt olvassuk. Békés szombatot minden kedves hittestvérünknek!

Zsidó világ / 2024. Február 08. / 09:45

Igazság és béke!

„Összeegyeztethető a törvény igazsága a béke fogalmával?” Erre a kérdésre keres választ írásában Szerdócz Ervin újpesti rabbi a Mispátim hetiszakasz kapcsán.

Mazsihisz hírek / 2024. Február 05. / 15:32

„Fontos, hogy egy kisvárosban ilyen sokan összegyűlhettünk"

Dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke a vészkorszak idejéből származó, tragikus családi történeteket osztott meg a jelenlévőkkel múlt szombaton a Mosoni Zsidó Hitközségen, ahol abból az alkalomból járt, hogy új díszeket kapott a hitközség XIX. századi Tórája. A tekercshez – mint Radnóti Zoltán főrabbi elmondta – a Mazsihisz biztosítja a koronákat, akárcsak a tóraolvasó jádot.

Zsidó világ / 2024. Február 02. / 14:33

Isten nem bennünk van, hanem közöttünk – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma kora este 16 óra 27 perckor köszönt be és holnap este 17 óra 35 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, valamint Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten a Jitró (Mózes 2. 18:1-20:23.) hetiszakaszt olvassuk. Békés szombatot minden kedves hittestvérünknek!

Zsidó világ / 2024. Február 01. / 18:38

Binjomin rabbi: A tíz parancsolat és a „kiegyensúlyozatlan” Tóra

– A 10 „legsűrűbb” hetiszakasz tartalmazza a Tóra összes micvájának csaknem 70 százalékát. Ez nem jelenti azt, hogy egy tórai szakasz annál fontosabb, minél több micvát tartalmaz. Arra viszont rávilágít, hogy a Tóra belső természetének is része az egyenetlenség – írja Szántó-Várnagy Binjomin, az OR-ZSE rabbija. Fontos, hogy felismerjük és megkülönböztessük a Tórában az egyenetlenség és egyenlő fontosság látszólag ellentmondó szabályait.