Mit adtak nekünk az egyiptomiak? A zsidó nép születése a szeretetből

2019. November 22. / 14:28


Mit adtak nekünk az egyiptomiak? A zsidó nép születése a szeretetből

A Mazsihisz hírei most elhallgatnak a szombat törvényei miatt, honlapunk nem frissül. A Szombat nem a kifelé, hanem a befelé figyelés ideje, több mint 24 órán keresztül, egy napnál kicsit hosszabb ideig, hogy „kerítést építsünk a Tórának”, megóvjuk, hogy a szombat szelleme minél tovább maradjon velünk.

A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten 15:43 óra, a Szombat királynője 16:51 órakor távozik körünkből, onnantól visszavárjuk Önöket honlapunkra. Addig találkozzunk személyesen, zsinagógáinkban. A Tórából ezen a héten a Hájé Szárá (Mózes 1. 23–25:18) hetiszakaszt olvasunk a zsinagógáinkban.

Ki volt Ábrahám titokzatos, harmadik szerelme? Mikor nyomták el a zsidók az egyiptomiakat? Honnan tanultuk az idegenek befogadását, szeretetét?

Élete utolsó évtizedeit Ábrahám egy Ketúra nevű asszony oldalán tölti, hat gyermekük születik még. Mindez azután, hogy a sokat idézett események lezajlanak: megszületik Izmáel és Izsák, elűzik Hágárt a háztól a gyermekével együtt, az Örökkévalónak engedelmesen önmagát alávető Ábrahám megkötözi Izsákot a Mória hegyén, Szodoma és Gomorra nincs többé, és így tovább. Mindezeket követően a zsidó nép ősanyja, Sára meghal, Ábrahám megveszi szomszédaitól a Mahpéla-barlangot, az ősanyák és ősapák temetkezési helyét, ahol a felesége, Sára is nyugalmat nyer, aki megnyitja a nagy halottak sorát.

Mindezek után Ábrahám újranősül, utolsó szerelme azonban csak most tűnik fel, mindezek után a történetben. Ki lehet Ábrahám késő öregkorának párja? Valóban nem volt jelen idáig, amíg a számunkra, Ábrahám zsidó leszármazói számára fontos dolgok megestek? Rási, a nagy Tóra-kommentátor nem hiszi, hogy így lett volna. Szerinte Ábrahám egy régi ismerősét, Hágárt kereste fel, miután egyedül maradt.

Hágárt? Sára riválisát? Akitől Izsák riválisa, Izmáel származott? Az idegen szolgálólányt? A név sem stimmel. Hágár volt vagy Ketúra? Rási szerint a Hágár nem név, csak jellemzésre szolgáló jelző. Há-Gér, az idegen, az egyiptomi, így utaltak rá. Ábrahám, aki, mint ebben a hetiszakaszban mondja, idegen volt ott, ahol az életét töltötte, Izraelben, a neki megígért földön, aki története elején elhagyta szülőföldjét, idegenként hagyott nevezni egy szolgálót házánál, gyermeke édesanyját. Akinek a valódi neve Ketúra volt, a ketóret, tömjén szóból a zsidó hagyomány szerint. Viselkedése olyan volt, hogy kiérdemelte az értékes fűszer nevét vele. Ő volt Ábrahám időskori párja, mellette halt meg.

Mindez azonban, ha megindító is, mégsem feledteti azt, ahogyan azelőtt bántak Hágárral, hogy gyermekével együtt elüldözték a történet kellős közepén. És a Tóra szerint azt, amit elkövetünk, visszakapjuk, újra szembesülünk vele, egészen addig, amíg ki nem lépünk, a tettessé, majd áldozattá, majd ismét tettessé válás rossz köréből.

Hágár, Ketúra egyiptomi volt, és rosszul bánt vele, akinek a hatalmában volt. Már Ábrahámmal tudatja az Örökkévaló, hogy Hágár népe, az egyiptomiak rosszul fognak bánni hosszú időn keresztül az ő zsidó leszármazottaival. Aztán majd az Örökkévaló erős kézzel, kinyújtott karral kivezeti őket és törvényeket ad nekik. A legtöbbször nyomatékosított törvényeinek egyike az lesz, hogy szeresd a jövevényt, mert Ti is jövevények voltatok Egyiptom országában. Értsd meg, mi történt Hágárral, és mit tanulhatsz belőle. Az idegen is az Örökkévaló képmása, olyan, mint Te. Nem idegen. A zsidó nép ebből a felismerésből született meg, és nem született volna meg az egyiptomi szolgálólány, Izmáel anyja, Ábrahám öregkori szerelme, Hágár, vagyis Ketúra nélkül. Akinek – és általa a nem zsidóknak – kitüntetett helye lesz mindig népünk, Isten népe születésének történetében.

Jó szombatot kívánunk!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Pár zsidó dolog Kamala Harris életéből
2020. Augusztus 12. / 12:49

Pár zsidó dolog Kamala Harris életéből

Kultúra
Hegedűs a háztetőn: ma van a világpremier évfordulója

Kommentek