Mit adtak nekünk az egyiptomiak? A zsidó nép születése a szeretetből

2019. November 22. / 14:28


Mit adtak nekünk az egyiptomiak? A zsidó nép születése a szeretetből

A Mazsihisz hírei most elhallgatnak a szombat törvényei miatt, honlapunk nem frissül. A Szombat nem a kifelé, hanem a befelé figyelés ideje, több mint 24 órán keresztül, egy napnál kicsit hosszabb ideig, hogy „kerítést építsünk a Tórának”, megóvjuk, hogy a szombat szelleme minél tovább maradjon velünk.

A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten 15:43 óra, a Szombat királynője 16:51 órakor távozik körünkből, onnantól visszavárjuk Önöket honlapunkra. Addig találkozzunk személyesen, zsinagógáinkban. A Tórából ezen a héten a Hájé Szárá (Mózes 1. 23–25:18) hetiszakaszt olvasunk a zsinagógáinkban.

Ki volt Ábrahám titokzatos, harmadik szerelme? Mikor nyomták el a zsidók az egyiptomiakat? Honnan tanultuk az idegenek befogadását, szeretetét?

Élete utolsó évtizedeit Ábrahám egy Ketúra nevű asszony oldalán tölti, hat gyermekük születik még. Mindez azután, hogy a sokat idézett események lezajlanak: megszületik Izmáel és Izsák, elűzik Hágárt a háztól a gyermekével együtt, az Örökkévalónak engedelmesen önmagát alávető Ábrahám megkötözi Izsákot a Mória hegyén, Szodoma és Gomorra nincs többé, és így tovább. Mindezeket követően a zsidó nép ősanyja, Sára meghal, Ábrahám megveszi szomszédaitól a Mahpéla-barlangot, az ősanyák és ősapák temetkezési helyét, ahol a felesége, Sára is nyugalmat nyer, aki megnyitja a nagy halottak sorát.

Mindezek után Ábrahám újranősül, utolsó szerelme azonban csak most tűnik fel, mindezek után a történetben. Ki lehet Ábrahám késő öregkorának párja? Valóban nem volt jelen idáig, amíg a számunkra, Ábrahám zsidó leszármazói számára fontos dolgok megestek? Rási, a nagy Tóra-kommentátor nem hiszi, hogy így lett volna. Szerinte Ábrahám egy régi ismerősét, Hágárt kereste fel, miután egyedül maradt.

Hágárt? Sára riválisát? Akitől Izsák riválisa, Izmáel származott? Az idegen szolgálólányt? A név sem stimmel. Hágár volt vagy Ketúra? Rási szerint a Hágár nem név, csak jellemzésre szolgáló jelző. Há-Gér, az idegen, az egyiptomi, így utaltak rá. Ábrahám, aki, mint ebben a hetiszakaszban mondja, idegen volt ott, ahol az életét töltötte, Izraelben, a neki megígért földön, aki története elején elhagyta szülőföldjét, idegenként hagyott nevezni egy szolgálót házánál, gyermeke édesanyját. Akinek a valódi neve Ketúra volt, a ketóret, tömjén szóból a zsidó hagyomány szerint. Viselkedése olyan volt, hogy kiérdemelte az értékes fűszer nevét vele. Ő volt Ábrahám időskori párja, mellette halt meg.

Mindez azonban, ha megindító is, mégsem feledteti azt, ahogyan azelőtt bántak Hágárral, hogy gyermekével együtt elüldözték a történet kellős közepén. És a Tóra szerint azt, amit elkövetünk, visszakapjuk, újra szembesülünk vele, egészen addig, amíg ki nem lépünk, a tettessé, majd áldozattá, majd ismét tettessé válás rossz köréből.

Hágár, Ketúra egyiptomi volt, és rosszul bánt vele, akinek a hatalmában volt. Már Ábrahámmal tudatja az Örökkévaló, hogy Hágár népe, az egyiptomiak rosszul fognak bánni hosszú időn keresztül az ő zsidó leszármazottaival. Aztán majd az Örökkévaló erős kézzel, kinyújtott karral kivezeti őket és törvényeket ad nekik. A legtöbbször nyomatékosított törvényeinek egyike az lesz, hogy szeresd a jövevényt, mert Ti is jövevények voltatok Egyiptom országában. Értsd meg, mi történt Hágárral, és mit tanulhatsz belőle. Az idegen is az Örökkévaló képmása, olyan, mint Te. Nem idegen. A zsidó nép ebből a felismerésből született meg, és nem született volna meg az egyiptomi szolgálólány, Izmáel anyja, Ábrahám öregkori szerelme, Hágár, vagyis Ketúra nélkül. Akinek – és általa a nem zsidóknak – kitüntetett helye lesz mindig népünk, Isten népe születésének történetében.

Jó szombatot kívánunk!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek