Megemlékezés a biai és torbágyi zsidóság elhurcolásának 80. évfordulója alkalmából

2024. Május 23. / 11:48


Megemlékezés a biai és torbágyi zsidóság elhurcolásának 80. évfordulója alkalmából

Biatorbágy Város Önkormányzata megemlékezést szervez település egykori zsidó lakosai elhurcolásának 80. évfordulóján 2024. május 26-án, vasárnap délután 3 órakor (Biatorbágy) Szent István utca, Gólyafészek Bölcsőde előtti parkolónál.

Bia községben a 19. századtól betelepült izraelita családok 1888-ban hitközséget alapítottak, imaházat építettek és temetőt hoztak létre. Hozzájuk csatlakozott a kisebb számú torbágyi zsidóság. Közösségük számos módon hozzájárult a település fejlődéséhez, egészen a vészkorszakig. Biatorbágy városa egy emléktábla felavatásával kívánja leróni kegyeletét az ártatlanul elhurcolt és meggyilkolt áldozatok előtt, azon a téren, ahol 1944. május 24-e reggelén összegyűjtötték Bia és Torbágy zsidóságát.

A megemlékezésen beszédet mondanak:
 • Radnóti Zoltán főrabbi
 • Nánási-Kézdy Tamás alpolgármester
 • Réthelyi Karola, a Biatorbágyi Tájvédő Kör elnök-helyettese
 • Bihari Zoltán, az Értéktár Bizottság tagja.

Kegyeletünket emlékkavics elhelyezésével róhatjuk le.

Az évforduló alkalmából elkészült a Kalandozások Biatorbágyon leporellósorozat legújabb, 13. része A bia-torbágyi zsidóság nyomában címmel. A megemlékezés után e kis kiadvány alapján Tótpál Judit építésszel és Bihari Zoltánnal, a kutatás vezetőjével közös helytörténeti sétát tehetnek az érdeklődők.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek