Címkék

Holokauszt 80 emlékév

Megemlékezések / 2024. Június 23. / 12:19

Történelmi pillanat Kunszentmártonon – visszahelyezett emléktáblák és megemlékezés

A Holokauszt 80. emlékévének alkalmából Kunszentmártonban konferenciát, kiállítást és könyvbemutatót tartottak, felidézve a tragédia éveit, és a soá utáni hiányt, amivel szembe kellett néznie a város polgárainak.

Megemlékezések / 2024. Június 21. / 06:18

Határon túl: A holokauszt áldozatokra emlékeztek Párkányban

„A gyűlölet képes ölni, ezt láthatjuk a nyolcvan évvel ezelőtt tragikus történtek nyitásaként is. Ma azokra a helyi áldozatokra emlékezünk, akik ártatlanul haltak meg csupán azért, mert zsidóknak születtek” – hangzott el a megemlékezésen.

Kultúra / 2024. Június 18. / 16:31

Gregor Bernadett magával ragadó előadása a Bethlen téri zsinagógában – Ilyen volt a Karády-est

Vasárnap este a Bethlen téri zsinagógában Gregor Bernadett Jászai Mari-díjas színésznő Karády Katalinról szóló különleges és megrendítő előadását tekinthettünk meg. A tehetséges zongoraművész, Hegedűs Szabolcs kíséretében Gregor Bernadett egyedi művészi nyelvezetén megragadta Karády rendkívüli életének lényegét, tisztelegve a legnagyobb magyar díva zenei öröksége előtt.

Megemlékezések / 2024. Június 17. / 14:30

Békéscsaba: Emlékséta a csabai botlatókövek nyomában

A Békéscsabai Zsidó Hitközség és a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület a Holokauszt 80 emlékév alkalmából emléksétát szervezett vasárnap délelőtt. A Békéscsabai botlatókövek nyomában címmel megtartott eseményen a holokauszt helyi áldozatainak emléke előtt adóztak a résztvevők.

Megemlékezések / 2024. Június 16. / 22:18

Megemlékezés Gyöngyösön: „Ami történt, soha többé nem történhet meg”

A gyöngyösi zsidók töretlenül hittek ebben, mert azt gondolták, a haza iránt hozott áldozataik, a város fejlődése érdekében tett erőfeszítéseik, minden kirekesztés és üldöztetés ellenére, megóvják legalább puszta életüket. Hiszen a gyöngyösi zsidók oroszlánrészt vállaltak a város polgárosodásában, fejlődésében.

Megemlékezések / 2024. Június 14. / 11:20

Emlékezés Schneider Andorra, az árpádföldi mecénásra

A Holokauszt 80 emlékév keretében tartottak megemlékezést az árpádföldi Tóth Ilonka emlékházban Schneider Andor és családja tiszteletére. A rendezvényen kibontakozott egy tehetős zsidó család élete, amely figyelemmel volt a környezetére, jövedelmének jelentős részéből segítette a kulturális életet és támogatta Árpádföld lakóinak lakhatáshoz jutását.

Megemlékezések / 2024. Június 11. / 14:17

Nők és gyermekek a szegedi holokausztban – meghívó kiállításra

A Szegedi Zsidó Hitközség Archívuma szeretettel meghívja Önt Apák nélkül – Nők és gyermekek a szegedi holokausztban című emlékkiállítására 2024. június 16-án, vasárnap délután 2 órára a Szegedi Új Zsinagógába.

Megemlékezések / 2024. Június 11. / 11:30

Tanúk tanúi vagyunk – Rendhagyó megemlékezés a nyíregyházi holokauszt áldozataira

Itt állok a temetőben, mint egykoron gyerekként Győr-szigeten. A temetőben, amelyet a hitközség pontosan 180 éve, 1844-ben alapított, csupán négy évvel azután, hogy a zsidók egyáltalán jogot kaptak arra, hogy letelepedjenek a városban.

Kultúra / 2024. Június 10. / 16:46

Gregor Bernadett: Dúdolják velem közösen Karády Katalin dalait

Gregor Bernadett művésznő már tinédzserként szeretett rajongással fordult Karády Katalin lenyűgöző alakja felé. A Végzet asszonyának el nem halványuló emlékét ezen a különleges esten kívánja feleleveníteni, saját stílusában, egyedi művészetén keresztül tolmácsolva Karády örökzöld dalait.

Megemlékezések / 2024. Június 10. / 16:02

Emlékezés és remény: emlékmű a nyíregyházi zsidó családok emlékére

Történelmi feljegyzések igazolják, hogy a Bethlen Gábor utca és a Síp utca által határolt területen egykor zsidó családok laktak. Korábban három botlatókő emlékeztetett minderre, most azonban egy markánsabb jelzés hívja fel az ott elhaladók figyelmét a hiányra és az emlékezet jelentőségére, méltó és maradandó emlékhelyet állítva ezzel az áldozatoknak.

Zsidó világ / 2024. Június 07. / 10:32

Holokauszt 80 emlékév: Konferencia Szegeden

A kétnapos konferencián történészek, jogtörténészek, jogászok, politológusok kilenc szekcióban, mintegy harminc előadáson mutatják be a holokauszthoz vezető folyamatokat, a vészkorszak eseményeit, valamint emlékezetét.

Zsidó világ / 2024. Június 06. / 12:21

Hőstettek a soá alatt – Carl Lutz és a fiatal cionisták mentőakciója kiállítás és előadás

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a Herman Klubban a Carl Lutz Emlékalapítvány: "Hőstettek a soá alatt" című beszélgetéssel egybekötött vándorkiállításának bemutatójára 2024. június 11-én, kedden 13.30 órakor. Pontos cím: Budapest VII. kerület, Síp utca 12. földszint.