Ahol szinte egymás mellett volt gyilkos és áldozat, angyal és ördög

2023. December 19. / 19:24


Ahol szinte egymás mellett volt gyilkos és áldozat, angyal és ördög

Brand Jenő és felesége Brand Hansi, Komoly Ottó, Kasztner Dezső és Szilágyi Ernő a vészkorszak hősei, a magyar cionisták vezetői – amint a megemlékezésen a holokauszt túlélő Kardos Péter főrabbi is fogalmazott – sokszor az ördöggel is szövetkezve igyekeztek megmenteni sorstársaikat. A nevüket megörökítő emléktáblát december 19-én, kedden avatták fel Zuglóban, a Semsey utca 15-ös számú ház falán, ott, ahol a Brand házaspár élt, ahol a budapesti cionista segélyező- és mentő bizottság, (Vaadat Ezra ve Hacala) a hazai zsidó önmentés szervezetének irodája működött, ahol számos üldözött lelt menedékre.

emléktábla-cimlap-12-19.jpg

Az ünnepélyes táblaavatáson Kardos Péter főrabbi beszédében felidézte, hogy Zuglóban miként volt szinte egymás mellett gyilkos és áldozat, angyal és ördög, hogy a Thököly úti nyilasházzal éppen szemben volt az a villa, ahol Schlata Margit zsidókat bújtatott, nem messze a zuglói zsinagóga, ahol a nyilasok tömeges kivégzéseket tartottak, a Semsey utcai iroda, ahonnan Brandék szervezték a zsidók kimentését. Ők is az ördöggel szövetkeztek, mert a Tóra szerint az élet mindennél fontosabb, s az élet megmentéséért megszeghető a szombat és minden ünnepi tiltás, mint ahogy a fiatal cionisták sokszor nyilas vagy német egyenruhában szállították a menleveleket vagy az élelmet a gettóba.

Kardos PéterKardos Péter

Grósz Andor a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke beszédében kiemelte Komoly Ottónak, a Magyarországi Cionista Szövetség akkori elnökének embermentő munkáját, többek között megemlítve, hogy a nyilas uralom idején megszervezte a zsidó gyerekek mentését, legalább 6000 gyerek és 600 alkalmazott élhette túl a borzalmakat a védett gyerekházakban, amelyeket Komoly, mint a Vöröskereszt gyermekosztályának vezetője szervezett meg.

Dr. Grósz AndorDr. Grósz Andor

Horváth Csaba Zugló polgármestere felidézte az október 7-i terrortámadást, amit a 80 éve történt népírtás után elképzelhetetlennek tartottunk. A Wallenberg Egyesület elnöke Sebes József is arra utalt, hogy a holokauszt óta először történt meg, hogy tömegesen pusztítsanak el embereket csupán azért, mert zsidók.

Horváth CsabaHorváth Csaba

Az emléktábla avatásán a kezdeményező szervezetek képviselőin kívül a Scheiber Sándor Általános Iskola és Gimnázium diákja és tanárai is képviseltették magukat.

Sebes JózsefSebes József

Köszönjük Répás Péter kollégánknak, aki az emléktáblaavatás eseményt koordinálta. Köszönet a Wallenberg Egyesületnek, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványnak a Magyarországi Cionista Szövetségnek és a Zuglói Önkormányzatnak, hogy hőseink emlékét ezzel a táblával is tovább őrizhetjük!

Fotók: P.T. / MazsihiszFotók: P.T. / Mazsihisz

Az alábbiakban Dr. Grósz Andornak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnökének az eseményen elhangzott beszédét olvashatják:

Kedves érdeklődő közönség, Kedves Barátaim, Kedves hittestvéreim!

Mielőtt belépnénk a holokauszt 80. évi fordulójába, nagyon helyesen előtte avatjuk ezt az emléktáblát, mint ahogy az a mentőakció, amiről megemlékezünk is a Soa előtt, 1943-ban kezdődött, s amelynek egyik helyszíne ez az épület volt, ahol a cionista szervezet egyik vezetője, Brand Jenő élt. 

A Vaadat ha’ Ezra ve’ha’Hatzalah vagyis a cionista Segély és Mentőbizottság több híres személyisége közül engedjék meg, hogy Barnd mellett kiemeljem Komoly (Kohn) Ottót, akiről egészen a közelmúltig nem sokat, vagy szinte semmit sem tudhattunk. Pedig ő volt a Magyar Cionista Szövetség elnöke, együtt dolgozott Brand mellett Kasztner Dezsővel, Szilágyi Ernővel, Schweiger Mózessel és másokkal. A szomszédos országok üldözött zsidóinak igyekeztek segítséget nyújtani, ezért alakította meg a szövetség a Vaadát.  Azonban ekkor már közel vagyunk a nyilas korszakhoz, amikor a cionisták szerepe a magyar zsidóság mentésében lesz jelentős, s például a svájci konzuli védettsége alatt működő Vadász utcai Üvegházban is több ezer zsidót sikerült menlevelekkel, vagy bújtatással megmenteni a rémauralom alatt a haláltól.

Komoly Ottó áldozatos munkájáról idén nyáron nyílt kiállítás a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban, végre a közönség is megismerhette áldozatokkal teli életét. Az I. világháború után – elsősorban a Balfour-nyilatkozat következtében is – felerősödött a cionizmus. Magyarországról 1920 és 1938 között évente 200-300 ember alijázott.  A fokozódó antiszemitizmus, a zsidótörvények miatt egyre fontosabbá vált a cionista mozgalom embermentő tevékenysége. Komoly Ottó és Brand Jenő is fontos pozíciót töltött be, később többek között részt vettek a Kasztner –vonat névsorának összeállításában is. Brand Jenő egy igen rosszul sikerült alku, az Eichmannal kötött egyezség kudarca után végül Izraelben telepedett le, azonban Komoly maradt, mert első világháborús kitüntetései mentesítették a sárga csillag viselése alól és a kijárási tilalom se érintette, így aktívan részt tudott venni a mentési munkában. A német megszállás után a Nemzetközi Vöröskereszt gyermekosztálya vezetőjeként a Mentőbizottság segítségével 52 gyerekházat alapított, s ezzel kb. 6000 gyermeket és 600 alkalmazottat mentett meg. 1944 végén a nyilasok elhurcolták, nem tudjuk, de valószínű, hogy a Duna parton végeztek vele is.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek