A barátság és szeretet jegyében: emlékezés Lakner Artúrra

2021. Április 07. / 11:11


A barátság és szeretet jegyében: emlékezés Lakner Artúrra

Lakner Artúr olyan művészeket indított el a pályán, mint Galambos Erzsi, Ferrari Violetta, Harkányi Endre vagy Ruttkai Éva. Lakner Bácsi Gyermekszínházában nem a rémtörténetek, hanem a gyerekek saját életének eseményei kerültek középpontba a barátság és szeretet jegyében. Lakner Artúrt 1944-ben látták utoljára, amikor a bevagonírozásra várva játszott az elhurcolt gyerekeknek.


Lakner Artúr író, forgatókönyvíró, (film)dramaturg, rendező, színházigazgató is volt, több szállal kötődött tehát a művészi szakmához. Kezdetben kisebb konferanszokat rögtönzött az általa vezetett Capitol mozi színpadán, és maga mellé vette akkor hároméves kislányát, Noémit. Ő lett Lakner bácsi Kisinasa. A párbeszédekből jelenetek, később színdarabok születtek – olvasható a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár mai Facebook-bejegyzésében. 

unnamed.png

Az 1893. április 7-én született Lakner Artúr leginkább az általa 1926-ban alapított Lakner Bácsi Gyermekszínházáról ismeretes, ahol vasárnap délelőttönként tartott előadásokat gyerekeknek. Mivel azt látta maga körül, hogy a korszak filmjei és előadásai rossz hatással vannak a gyermekek személyiségfejlődésére, ő nem a rémtörténeteket, hanem inkább saját életük epizódjait és eseményeit tartotta fontosnak a barátság és szeretet jegyében. Lakner vezette a Royal Apollo filmszínházat és más mozikat, színdarabokat írt, és 1930-38 között főleg a Vígszínházban tartott zenés gyermekelőadásokat. 1940 után maga is szerepelt a Goldmark teremben megrendezett gyerekelőadásokon. Gyermek operetteket, mesejátékokat, gyermekkabarékat hozott létre. 

Lakner legismertebb művéből, az Édes mostoha című regényből 1935-ben film is készült, melynek ő volt a forgatókönyvírója. Érdekes, hogy az 1937-ben készült Disney-féle Hófehérke című rajzfilmben ő találta ki a törpék magyar nevét (Tudor, Vidor, Morgó, Szende, Szundi, Hapci és Kuka). 

„Lakner gyerekek” voltak (a teljesség igénye nélkül): Galambos Erzsi, Ferrari Violetta, Harkányi Endre, Ruttkai Éva és még sokan mások, akiket Lakner bácsi indított el a pályán. 1944-ben Lakner Artúrt behívták a Rökk Szilárd utcai gyűjtőtáborba. Kecskeméten látták őt utoljára, amikor a bevagonírozásra várva, a sínek mellett játszott az elhurcolt gyerekeknek.

(Címlapkép: Lackner Bácsi Gyermekszínháza, 1934. Középen Jávor Pál, az első sorban balról jobbra a második Ruttkai Iván, a sor végén Ruttkai Éva. Fotó: Fortepan. Adományozó: Rothman család)

(A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár bejegyzése ide kattintva olvasható.) 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Tudomány
Bibliai tekercseket találtak a Júdeai-sivatagban
Kultúra
A rabbik miért mondtak átkot egyes zsidókra Budán?
Mazsihisz hírek
Dr. Shemesh Assaf lett a Szeretetkórház vezetője

Kommentek