Gádor György: Sanyi nénik, a Covid meg a háború

2022. Március 18. / 11:22


Gádor György: Sanyi nénik, a Covid meg a háború

Két évvel ezelőtt lett éles az elmélet, az asztali gyakorlatok tapasztalata. Elkezdődött a hétköznapi krízismenedzsment korszaka az életünkben. Napra pontosan két éve elindult a + 36 30 541-8771, a BZSH-Mazsihisz segélyhívószáma. Dr. Gádor György írása.

A lelkesedés valódi munkává, gyarapodó önkéntes csapattá alakult. Önkéntesekből egységgé váltunk, tanultunk és csináltunk valamit, amiről azt éreztem, hogy teszünk valamit a Covid ellen. Büszke vagyok arra, hogy elértük azt, hogy egy éven keresztül összességében 0-24 órában heti hét napon át működtettük a segélyhívót.

Szeretjük csinálni, jók vagyunk benne és fontos. Más is ezt gondolja, mert sok olyan feladatot is kaptunk, ami nem tartozik szorosan a forródrót profiljába, de segítségre volt szükség. Ránk pedig lehet számítani. Menet közben Sanyi nénik lettünk.

A segítségünket, a befektetett energiánkat sokan megköszönték. Ez jól is esik. Ha bántanak, az nem esik jól. Az irigykedés sem. Büszkévé tesz, de még egyéni adományt is kaptunk, ezt csapatépítésre, kirándulásra fordítottuk. Versenyeztünk más önkéntes kezdeményezésekkel szerte az országban. Hanukatalizátor díjat nyertünk 2021-ben. 

Decemberben megint elindult a szolgáltatásunk. Majd kitört a háború, a vonal egyébként is élt. Azzal a mozdulattal, amint a hír megjelent, segítünk a menekülteknek mi is az ukrán válsággal összefüggő információkkal – már be is indultak a hívások 2022. február 25-től, péntek délutántól. Folyamatosak a hívások. Moldáviából, Ukrajnából, Németországból, Izraelből, Amerikából, itthonról. 

Egyre bővül a hitközség és zsidó civil szervezeteink, a munkatársak és önkéntesek kooperációja. A meglévő protokollokat, táblázatokat és a begyűjtött információk útját újra átszerveztük. Nem látszik kívülről, de ezen sokan agyalnak, sokan dolgoznak, másoknak meg mindig van egy újabb jó tanácsuk.

Mi, Sanyi nénik tizenketten vittük eddig a boltot. A szükségben már bővültünk tapasztalt, oroszul és ukránul is beszélő tagokkal, akik akár a szüleink is lehetnének. A Covid alatt is úgy dolgoztunk, hogy élőben még nem is találkozott mindenki mindenkivel. Várjuk a személyes találkozást az új segítőkkel. Megterhelő minden nap foglalkozni a krízis kézi megoldásaival, az ügyeletben munka mellett a telefont felvenni és beszélni a menekültekkel, a segítségkérőkkel, felajánlókkal. Ahogy a pályaudvaron a látvány, a telefonban az élő beszéd, amit magaddal viszel a fejedben. 

Minden egyes orosz, angol vagy német nyelvű hívás egy vizsgahelyzet. Csináljuk, ameddig bírjuk. Durva, hogy ezt már két éve folyamatosan csináljuk és nem látjuk a végét. Ez a munka sem volna, ha nem volnának itt a többiek, akik akár fizetésért, akár önkéntesen a többi kapcsolódó feladatot is ellátják és szervezik. 

A rendszer akkor is működik, ha nem látsz minden fogaskereket. Vannak, akik fotózkodnak, posztolgatnak és folyton elmondják, hogy milyen sokat dolgoznak. Mások meg mozgó fogaskerekek. Mi, Sanyi nénik fogaskerekek vagyunk. Szeretjük csinálni. Szeretünk beszélni is róla. És ez jó.

Inspiráló és megindító, hogy milyen sokan, milyen sokféleképpen segítenek. A civilek azt teszik, amit máskor is, kitöltik a rést és dolgoznak. Nem tudom, hogy meddig bírnak ilyen hőfokon lángolni. Nekünk már van két évünk.

Skajach! Mazal Tov Sanyi nénik!

logosor-cikkekbe.png

Az ukrán menekültekkel kapcsolatos segítségnyújtás során a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) együttműködő partnerei a Joint Distribution Comitee (JDC), a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC), a Jewish Agency for Israel (Szochnut), a JCC Budapest-Bálint Ház, valamint Izrael Állam budapesti nagykövetsége. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek