Az izraeli parlament „összetörte a diaszpóra szívét”

2016. Július 26. / 22:49


Az izraeli parlament „összetörte a diaszpóra szívét”

Az izraeli parlament – szembemenve a Legfelsőbb Bíróság döntésével – hivatalosan is kitiltotta a nem ortodox (reform, konzervatív) betérőket az állam által működtetett rituális fürdőkből, a mikvékből.


A törvényt az egyik ultraortodox koalíciós párt képviselője terjesztette be, elfogadása lehetővé tette az izraeli Legfelsőbb Bíróság februári határozatának megkerülését, amely kimondta, hogy a hátrányos megkülönböztetés tilalmába ütközik a reform és konzervatív zsidó hívek kitiltása az állami fenntartású mikvékből.

Bár szó volt róla, hogy a problémát önálló, a nem ortodoxok vallási irányzatokat szolgáló mikvék építésével fogják kezelni, ez nem került bele a frissen elfogadott törvénybe és a Zsidó Ügynökséghez sem érkezett még meg az a 10 millió sékel, amelyet erre a célra terveztek elkülöníteni.

A Zsidó Ügynökség, a legfontosabb cionista szervezet legendás vezetője, az orosz alija cionista hőse, Natan Saranszkij „szerencsétlen”-nek tartotta, hogy anélkül fogadták el a törvényt, hogy bármilyen alternatív megoldást kínáltak volna cserébe a reform és konzervatív irányzat híveinek és azt is, hogy lényegében a Legfelsőbb Bíróság döntésének kijátszásáról van szó.

Az izraeli reform és konzervatív vezetők értékelése szerint Netanjahu miniszterelnök kapitulált az ultraortodox pártok előtt, ennek köszönhető, hogy a Siratófallal kapcsolatos év eleji kompromisszumtól is visszalépett, amely lehetővé tette volna, hogy nők és férfiak közösen imádkozhassanak, saját vallási szokásaiknak megfelelően a Siratófal közelében egy elkülönített szakaszon.

A konzervatív mozgalom izraeli vezetője, Yizhar Hess közleménye szerint a diaszpórabeli zsidó vezetőket megdöbbentette az a „lelketlenség”, amelyet Izrael állama tanúsított irántuk, az állam, amelyet annyira szeretnek, és amely összetörte a szívüket”. A döntés szerinte egy „arcul köpéssel” ér fel.

Az állam és az ortodox establishment kapcsolatai nemrég még a modern ortodoxiával is súlyos konfliktust generáltak: (honlapunk is beszámolt róla), hogy az izraeli ortodox intézményrendszer nem fogadta el egy az amerikai ortodoxia egyik legtekintélyesebb rabbija, a Donald Trump lányának családját is közösségében tudó Haskel Lookstein által betérített nő zsidóságát érvényesnek. A döntés azt sejtette, hogy még az amerikai modern ortodoxiát sem kívánják egyértelműen elfogadni. Mindez együtt a legnagyobb diaszpóra-közösség jelentős többségének elutasítását jelenti.

Az egyik legfontosabb amerikai zsidó újság, a Los Angeles-i Jewish Journal kommentárja ezért úgy véli, „eljött az ideje, hogy a világ zsidósága jelezze, elég volt. Minden irányzatnak, a reformtól az ortodoxig egyetlen hangon megszólalva kell figyelmeztetnie az izraeli Főrabbinátust, hogy a judaizmus nem az övék, hanem mindannyiunké”.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Emlékmenet Győrtől Abdáig Radnóti Miklós tiszteletére
Megemlékezések
Gyász: Elhunyt Hernádi Miklós, a Szombat első főszerkesztője
Élet + forma
Suhangyalok: segítsünk Szenthe Antóniának, hogy segíthessen!

Kommentek