A fényből a sötétbe: 80 éves a zsidó művészeknek segítséget nyújtó Művészakció

2019. Október 17. / 15:33


A fényből a sötétbe: 80 éves a zsidó művészeknek segítséget nyújtó Művészakció

Szerző: Kácsor Zsolt

Az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület (OMIKE)  legnagyobb, kultúrtörténeti jelentőségű tette az volt, hogy 1939-ben elindította az 1944-ig működő Művészakciót, hogy az állásuktól eltiltott művészek is  lehetőséget kapjanak. Ennek alkalmából rendez könyvbemutatóval egybekötött, ünnepi megemlékezést a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) 2019. november 11-én, hétfőn 17 órától a Wesselényi utcai Goldmark-teremben.


Az 1910-ben alakult Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület (OMIKE), a magyar zsidóság 20. századi történetének egyik fontos szereplőjeként a múlt század elején a zsidó-magyar kultúra terjesztésében vállalt szerepet, majd részt vett az első világháború alatti hadigondozásban, valamint a numerus clausus hatásainak enyhítésében. 

Legnagyobb, kultúrtörténeti jelentőséggel bíró tette a Művészakció létrehozása és működtetése volt 1939-1944 között: mivel a zsidótörvények miatt a zsidó színművészek zöme kiszorult a kulturális életből, ezek a művészek lehetőséghez, így megélhetéshez jutottak a Wesselényi utcai Goldmark-teremben tartott lehetőségek révén.

Az OMIKE Ribári Géza ügyvéd, hitközségi vezető közbenjárására kapott hatósági engedélyt az előadásokra, amelyeken csak zsidók játszhattak kizárólag zsidó közönség előtt. Ez volt az 1944-ig működő Művészakció. Erről szól Harsányi László közgazdász, társadalomkutató, a Nemzeti Kulturális Alap volt elnökének, a Holokauszt Emlékközpont egykori igazgatójának új könyve, amely a Napvilág Kiadó gondozásában jelent meg A fényből a sötétbe címmel. 

könyv.jpg

Az OMIKE Művészakciójára emlékezve a Mazsihisz ünnepi könyvbemutatót rendez 2019. november 11-én, hétfőn délután 5 órától a Wesselényi utcai Goldmark-teremben, ahol köszöntőt mond Heisler András, a Mazsihisz elnöke, majd Harsányi Lászlóval Mélykuti Ilona beszélget. A rendezvényen közreműködik Márton András. 

A bemutatón többek között szó lesz arról, hogy miként sikerült több ezres taglétszámú zsidó kulturális egyesületet létrehozni a 20. század első éveiben, volt-e a numerus claususra valamilyen válasza a zsidóságnak, milyen szerepet vállalt az OMIKE életében a nagyiparos Buday-Goldberger Leó, hogyan működött az első zsidótörvény nyomán létrejött színészkamara, mi lett a sorsa a tervbe vett többi művészeti kamarának, és mik voltak az OMIKE Művészakciójának kulisszatitkai. 

A kötetbemutató után, 18 órától lesz a Művészakcióban részt vett, a holokauszt áldozatává vált, és a Goldmark-terem emlékező táblájáról hiányzók új márványtáblájának átadása, amelyen Frölich Róbert főrabbi, a Dohány utcai zsinagóga közösségének vallási vezetője működik közre. Ezután a Művészakció dokumentumaiból és műtárgyaiból létrejött kiállítás megnyitója következik, a tárlatmegnyitót Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója tartja. 

A részvétel regisztrációhoz kötött! Kérjük, hogy részvételi szándékukat az rsvp@mazsihisz.hu címen jelezzék legkésőbb november 5-ig. 

A fényből a sötétbe című kötet a Napvilág Kiadó honlapjáról kedvezményes áron előrendelhető.

Címlapképünkön Pap Károly: Mózes című előadásából láthatnak egy részletet

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Újra látogatható a pápai zsinagóga és kiállítása
Megemlékezések
Egy zsidó
zeneszerző-óriás: 160 éve született Gustav Mahler

Kommentek