A fényből a sötétbe: 80 éves a zsidó művészeknek segítséget nyújtó Művészakció

2019. Október 17. / 15:33


A fényből a sötétbe: 80 éves a zsidó művészeknek segítséget nyújtó Művészakció

Szerző: Kácsor Zsolt

Az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület (OMIKE)  legnagyobb, kultúrtörténeti jelentőségű tette az volt, hogy 1939-ben elindította az 1944-ig működő Művészakciót, hogy az állásuktól eltiltott művészek is  lehetőséget kapjanak. Ennek alkalmából rendez könyvbemutatóval egybekötött, ünnepi megemlékezést a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) 2019. november 11-én, hétfőn 17 órától a Wesselényi utcai Goldmark-teremben.


Az 1910-ben alakult Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület (OMIKE), a magyar zsidóság 20. századi történetének egyik fontos szereplőjeként a múlt század elején a zsidó-magyar kultúra terjesztésében vállalt szerepet, majd részt vett az első világháború alatti hadigondozásban, valamint a numerus clausus hatásainak enyhítésében. 

Legnagyobb, kultúrtörténeti jelentőséggel bíró tette a Művészakció létrehozása és működtetése volt 1939-1944 között: mivel a zsidótörvények miatt a zsidó színművészek zöme kiszorult a kulturális életből, ezek a művészek lehetőséghez, így megélhetéshez jutottak a Wesselényi utcai Goldmark-teremben tartott lehetőségek révén.

Az OMIKE Ribári Géza ügyvéd, hitközségi vezető közbenjárására kapott hatósági engedélyt az előadásokra, amelyeken csak zsidók játszhattak kizárólag zsidó közönség előtt. Ez volt az 1944-ig működő Művészakció. Erről szól Harsányi László közgazdász, társadalomkutató, a Nemzeti Kulturális Alap volt elnökének, a Holokauszt Emlékközpont egykori igazgatójának új könyve, amely a Napvilág Kiadó gondozásában jelent meg A fényből a sötétbe címmel. 

könyv.jpg

Az OMIKE Művészakciójára emlékezve a Mazsihisz ünnepi könyvbemutatót rendez 2019. november 11-én, hétfőn délután 5 órától a Wesselényi utcai Goldmark-teremben, ahol köszöntőt mond Heisler András, a Mazsihisz elnöke, majd Harsányi Lászlóval Mélykuti Ilona beszélget. A rendezvényen közreműködik Márton András. 

A bemutatón többek között szó lesz arról, hogy miként sikerült több ezres taglétszámú zsidó kulturális egyesületet létrehozni a 20. század első éveiben, volt-e a numerus claususra valamilyen válasza a zsidóságnak, milyen szerepet vállalt az OMIKE életében a nagyiparos Buday-Goldberger Leó, hogyan működött az első zsidótörvény nyomán létrejött színészkamara, mi lett a sorsa a tervbe vett többi művészeti kamarának, és mik voltak az OMIKE Művészakciójának kulisszatitkai. 

A kötetbemutató után, 18 órától lesz a Művészakcióban részt vett, a holokauszt áldozatává vált, és a Goldmark-terem emlékező táblájáról hiányzók új márványtáblájának átadása, amelyen Frölich Róbert főrabbi, a Dohány utcai zsinagóga közösségének vallási vezetője működik közre. Ezután a Művészakció dokumentumaiból és műtárgyaiból létrejött kiállítás megnyitója következik, a tárlatmegnyitót Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója tartja. 

A részvétel regisztrációhoz kötött! Kérjük, hogy részvételi szándékukat az rsvp@mazsihisz.hu címen jelezzék legkésőbb november 5-ig. 

A fényből a sötétbe című kötet a Napvilág Kiadó honlapjáról kedvezményes áron előrendelhető.

Címlapképünkön Pap Károly: Mózes című előadásából láthatnak egy részletet

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
91 éve született Anne Frank
2020. Június 12. / 10:58

91 éve született Anne Frank

Hírek, lapszemle
Izrael kémműholdat küldött az űrbe
2020. Július 06. / 10:24

Izrael kémműholdat küldött az űrbe

Kommentek