Megjelent az Auschwitzi bölcsődal magyarul

2019. Október 03. / 16:40


Megjelent az Auschwitzi bölcsődal magyarul

A spanyol Mario Escobar regénye igaz történeten alapul: Helene Hanemann német ápolónőről szól, akinek a hegedűművész férjét és öt gyermekét a nácik Auschwitz-Birkenauba deportálták. Az asszony német árja volt, de önként osztozott családja sorsában, így ő is  a haláltáborba került, méghozzá Josef Mengele kezébe.


A Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg magyarul a spanyol Mario Escobar angol nyelvterületen nagy sikert aratott műve, az Auschwitzi bölcsődal, amelyet Beer Miklós nyugalmazott váci püspök, Bogdanov Edit, a könyv szerkesztője és Kisantal Tamás irodalomtörténész, kritikus, egyetemi docens mutat be  október 4-én, pénteken délután 5 órától az Örkény István Könyvesboltban (1137 Budapest, Szent István krt. 26.). A beszélgetést László Ágnes vezeti.

auschwitzi-bolcsodal.jpg

A történész végzettségű író regénye egy német ápolónő igaz történetén alapul, akit öt gyermekével és férjével hurcoltak Auschwitz-Birkenauba. Helene Hanemann árja németnek számított, így rá nem vonatkoztak a faji törvények, férje azonban cigány származású volt – egyébként hegedűművész –, így ő és a gyerekek is a náci faji törvények hatálya alá tartoztak. Amikor a Gestapó tisztjei megjelentek a lakásukon, hogy elvigyék a családot, Helenére nem terjedt ki a deportálási parancs. Maradhatott volna, de ő családjával tartva, önfeláldozó módon osztozott sorsukban. 

Megérkezve a birkenaui táborba, rögtön szembesültek a kíméletlen körülményekkel, a mindennapi élet-halál küzdelemmel. Egy napon azonban új orvos érkezett Auschwitzba, Josef Mengele, akinek az a különös ötlete támadt, hogy létesítsenek óvodát és kisiskolát a táborban, s ennek Helene legyen a vezetője. Ez a nem mindennapi vállalkozás határozta meg aztán a Hanemann család sorsát.

Mario Escobar regénye – amelynek kiadási jogait további tíz ország vette meg – izgalmasan meséli el e megrázó történetet, amely az emberi hősiesség gyönyörű példája, és amelyben a tragédiák mellett a remény is felcsillan.

(Címlapkép: jelenet a regény színpadi feldolgozásából a michigani Jackson High School diákszínészeinek előadásában.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek