Megjelent az Auschwitzi bölcsődal magyarul

2019. Október 03. / 16:40


Megjelent az Auschwitzi bölcsődal magyarul

A spanyol Mario Escobar regénye igaz történeten alapul: Helene Hanemann német ápolónőről szól, akinek a hegedűművész férjét és öt gyermekét a nácik Auschwitz-Birkenauba deportálták. Az asszony német árja volt, de önként osztozott családja sorsában, így ő is  a haláltáborba került, méghozzá Josef Mengele kezébe.


A Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg magyarul a spanyol Mario Escobar angol nyelvterületen nagy sikert aratott műve, az Auschwitzi bölcsődal, amelyet Beer Miklós nyugalmazott váci püspök, Bogdanov Edit, a könyv szerkesztője és Kisantal Tamás irodalomtörténész, kritikus, egyetemi docens mutat be  október 4-én, pénteken délután 5 órától az Örkény István Könyvesboltban (1137 Budapest, Szent István krt. 26.). A beszélgetést László Ágnes vezeti.

auschwitzi-bolcsodal.jpg

A történész végzettségű író regénye egy német ápolónő igaz történetén alapul, akit öt gyermekével és férjével hurcoltak Auschwitz-Birkenauba. Helene Hanemann árja németnek számított, így rá nem vonatkoztak a faji törvények, férje azonban cigány származású volt – egyébként hegedűművész –, így ő és a gyerekek is a náci faji törvények hatálya alá tartoztak. Amikor a Gestapó tisztjei megjelentek a lakásukon, hogy elvigyék a családot, Helenére nem terjedt ki a deportálási parancs. Maradhatott volna, de ő családjával tartva, önfeláldozó módon osztozott sorsukban. 

Megérkezve a birkenaui táborba, rögtön szembesültek a kíméletlen körülményekkel, a mindennapi élet-halál küzdelemmel. Egy napon azonban új orvos érkezett Auschwitzba, Josef Mengele, akinek az a különös ötlete támadt, hogy létesítsenek óvodát és kisiskolát a táborban, s ennek Helene legyen a vezetője. Ez a nem mindennapi vállalkozás határozta meg aztán a Hanemann család sorsát.

Mario Escobar regénye – amelynek kiadási jogait további tíz ország vette meg – izgalmasan meséli el e megrázó történetet, amely az emberi hősiesség gyönyörű példája, és amelyben a tragédiák mellett a remény is felcsillan.

(Címlapkép: jelenet a regény színpadi feldolgozásából a michigani Jackson High School diákszínészeinek előadásában.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Koronavírus
Folyamatosan emelkedik az új fertőzöttek száma Izraelben
Megemlékezések
Mártír-istentiszteletek országszerte 2020/5780

Kommentek