Magyarok egy Auschwitzba deportált család drámájának megfilmesítésében

2024. Május 19. / 10:49


Magyarok egy Auschwitzba deportált család drámájának megfilmesítésében

Az Oscar-díjas Michel Hazanavicius rendezésében készült La plus précieuse des marchandises (A legértékesebb áru) című, egész estés animációs film munkálataiban részt vett a Kecskemétfilm Kft. is. Az alkotás rajzi munkálatainak jelentős része a kecskeméti rajzfilmstúdióban készült, a film zenéjét az Oscar-díjas zeneszerző, Alexandre Desplat  jegyzi, míg a mesélő Jean-Louis Trintignant. A művet a 77. Cannes-i Filmfesztiválon mutatják be május 24-én.

Varga Márta, a Kecskemétfilm Kft. vezetői asszisztense az MTI-nek elmondta: műhelyük két éve kapcsolódott be az Oscar-díjas Michel Hazanavicius rendezésében készült La plus précieuse des marchandises (A legértékesebb áru) című, egész estés animációs film munkálataiba.     

A dráma egy Auschwitzba deportált zsidó család ikreinek sorsát fonja össze egy lengyel erdő mélyén élő szegény és gyermektelen favágó házaspáréval. A haláltáborba tartó vonaton a fiatal apa az egyik csecsemőt kendőbe burkolja, és a vonatról a hóba dobja. A magányos favágóné, aki a vonatokat figyeli abban a reményben, hogy azok hagynak maguk után valami hasznosat, rábukkan a „csomagra", felfedezi a kislányt, majd úgy dönt, hogy hazaviszi. 

Az alkotás rajzi munkálatainak jelentős része a kecskeméti rajzfilmstúdióban készült, hiszen az animátor-asszisztensi munkán kívül a karakteranimációt, a fény- és árnyékanimációt, az effekt rajzolást és a film majdnem teljes kifestését végezték itt, mintegy negyven munkatársuk részvételével – tette hozzá Varga Márta.     

Mikulás Ferenc stúdióvezető megbízásából a Kecskemétfilmnél készült munkák szakmai irányítását Nagy Lajos végezte, a gyártásvezető Vécsy Vera, a projektvezető Tóth László István, a vezető animátor Kosaras Mihály, míg a vezető rajzoló Réczicza Rita volt.     

Az öt Oscar-díjjal kitüntetett A némafilmes című film rendezője évek óta dolgozik animációs filmjén, amely Jean-Claude Grumberg azonos című írásán alapul. Hazanavicius Grumberggel közösen írta a forgatókönyvet és készített rajzokat is hozzá. A film zenéjét az Oscar-díjas zeneszerző, Alexandre Desplat jegyzi, míg a mesélő Jean-Louis Trintignant.         

Varga Márta arról is beszélt, hogy a film a 2024-es Annecy Animációs Filmfesztivál nyitófilmje lesz júniusban, majd várhatóan novemberben kerül a francia mozikba, azután lehet majd számítani a nemzetközi és a magyarországi forgalmazására. 

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek