Címkék

Filmművészet

Megemlékezések / 2024. Május 26. / 11:37

Ma 130 éve született Lukács Pál, az egyetlen Oscar-díjas magyar színész

A Munkácsi Pál néven Budapesten 1894. május 26-án zsidó családban született Lukács Pál Hollywoodban Paul Lukas néven futott be óriási karriert, amelynek csúcsa az Oscar-díj volt a Watch on the Rhine (Őrség a Rajnán) főszerepéért. A legnagyobb filmes elismerést 1944-ben, a 16. Oscar-gálán kapta meg, s meglehetősen nagy dolog volt, hogy abban az évben éppen ő lett a győztes. Akkor ugyanis a jelöltek között volt Humphrey Bogart is, a Casablanca főszereplője...

Izrael / 2024. Május 22. / 15:33

Az árvaként felnőtt Fauda-sztár mélyen együttérez az október 7-én elárvult gyerekekkel

Október 7-e mindannyiunknak hatalmas lelki megrázkódtatást okozott, de mivel a palesztin-arab terroristák mészárlása miatt sok gyermek árván maradt, Jákov Zada Daniel izraeli színészt (aki a Fauda című sorozatban Elit alakította) különösen megrázta a tragédia. Hiszen ő maga is félárvaként nevelkedett: 2 és fél éves volt, amikor meghalt az édesanyja, emiatt 3 nővérével együtt árvaházban nőtt fel.

Kultúra / 2024. Május 19. / 10:49

Magyarok egy Auschwitzba deportált család drámájának megfilmesítésében

Az Oscar-díjas Michel Hazanavicius rendezésében készült La plus précieuse des marchandises (A legértékesebb áru) című, egész estés animációs film munkálataiban részt vett a Kecskemétfilm Kft. is. Az alkotás rajzi munkálatainak jelentős része a kecskeméti rajzfilmstúdióban készült, a film zenéjét az Oscar-díjas zeneszerző, Alexandre Desplat jegyzi, míg a mesélő Jean-Louis Trintignant. A művet a 77. Cannes-i Filmfesztiválon mutatják be május 24-én.

Megemlékezések / 2024. Április 03. / 09:19

Ma volna 100 éves Marlon Brando, akit zsidók vezettek be a könyvek világába

A XX. század egyik legnagyobb hatású amerikai filmszínésze, Marlon Brando 1924. április 3-án született. Nem volt zsidó, most mégis megemlékezünk róla, hiszen alig 20 éves korában, amikor saját bevallása szerint semmit sem tudott a világról, zsidó barátai hatására lett könyvolvasó és kultúrafogyasztó ember, sőt, még jiddisül is tanult tőlük.

Kultúra / 2024. Március 27. / 16:32

Rangos filmfesztiválon díjazták a Lefkovicsék gyászolnak című filmet

Breier Ádám első mozifilmjét, a Lefkovicsék gyászolnak című alkotást a filmkritikusok nemzetközi zsűrije, a FIPRESCI a Szófiai Nemzetközi Filmfesztivál legjobb filmjének válaszotta a hétvégén – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI).

Hírek, lapszemle / 2024. Március 14. / 14:52

Nemes Jeles László a Glazer-botrányról: Megdöbbentő a taps

A pár nappal ezelőtti Oscar-díjátadón Jonathan Glazer brit rendező Érdekvédelmi terület című, Auschwitzban játszódó holokausztdrámája kapta a legjobb nemzetközi filmnek járó elismerést. Ám a rendező mással irányította magára a reflektorfényt: beszédében a „dehumanizációt" okolta a „Gáza elleni folyamatos támadás" miatt. Az Oscar-díjas Nemes Jeles László szerint megdöbbentő, hogy tapsot kapott.

Megemlékezések / 2024. Március 13. / 20:41

Elhunyt Gát György filmrendező, producer

Hetvenhétéves korában elhunyt Gát György rendező, forgatókönyvíró, producer, színész és dramaturg – a hírt a lánya, Anna osztotta meg az X-en. A filmesnek olyan nagysikerű sorozatok fűződnek a nevéhez, mint a Linda, az Angyalbőrben vagy a Família Kft.

Kultúra / 2024. Március 11. / 14:12

Gratulálunk az Oscar-díjas Robert Downey Jr.-nak!

Magyar idő szerint múlt éjjel megkapta első Oscar-díját a magyar felmenőkkel rendelkező Robert Downey Jr. amerikai filmsztár. A színész magyar zsidó szépanyja (Deutschländer Eleonóra) és szépapja (Stern Jakab) a tatai zsidó temetőben nyugszanak. Gratulálunk és további sikereket kívánunk neki!

Kultúra / 2024. Február 19. / 11:35

Márciustól nálunk forgatják a Nürnberget Russel Crowe-val és Rami Malekkel

Márciusban megkezdődik a Nürnberg című történelmi dráma forgatása Magyarországon, így hamarosan megérkezik Budapestre két világsztár: Russel Crowe és Rami Malek, akik a főszerepeket játsszák. A filmet James Vanderbilt írta és rendezi – adta hírül a Budapest Reporter. A két főszereplő már Budapesten van.

Kultúra / 2024. Február 05. / 16:57

Lefkovicsék sajnos gyászoltak, mi azonban nagyon tapsoltunk

A napokban mutatták be a Lefkovicsék gyászolnak című, Breier Ádám által rendezett új magyar játékfilmet a budapesti Uránia Moziban, s mivel a vetítést közönségtalálkozó követte az alkotókkal, a nézők azon nyomban kimutathatták a véleményüket. Márpedig abból a hatalmas tapsból, ami Bezerédi Zoltánt, a film főszereplőjét köszöntötte, minden jelenlévő számára kiderülhetett: az „emberevő pesti közönségnek" elnyerte a tetszését a mű. De mennyire!

Kultúra / 2024. Február 02. / 13:03

Egy élet: igaz történet a zsidó gyerekeket megmentő londoni brókerről

A múlt héten egy premier előtti zártkörű vetítésen már láthattuk a Zsifi szervezésében, és most február közepétől a mozilátogatók is megnézhetik James Hawes rendező Egy élet (One life) című filmjét. Az alkotás Sir Nicholas Winton (képünkön) történetéről szól, aki 669 gyermeket mentett meg a nácik elől. A főszereplő a kétszeres Oscar-díjas Anthony Hopkins.

Zsidó világ / 2023. December 20. / 14:36

Zsidó földalatti mozgalom – hamarosan a hazai mozikban

Az izraeli titkosszolgálatnak négy évébe került, míg végre sikerült fogást találnia a Jewish Underground (Zsidó földalatti mozgalom) nevű jobboldali terrorszervezeten. Bűnügyi történetnek is beillik, ahogyan dokumentumfilmjében Shai Gal rendező a mozgalom történetét rekonstruálja, a kulcsfigurákkal folytatott interjúkban pedig megszólalnak maguk a szélsőséges mozgalmárok.