Netanjahu és Biden egyeztetése a gázai túszokról

2024. Január 20. / 19:47


Netanjahu és Biden egyeztetése a gázai túszokról

– A Gázai övezetben továbbra is fogolyként tartott túszok kiszabadítására tett erőfeszítésekről egyeztetett tegnap Joe Biden amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök telefonon – tudatta a Fehér Ház. A palesztin kérdést illetően Netanjahu elutasítja a kétállami megoldást.

Az elnöki hivatal közleménye szerint a két vezető áttekintette az izraeli katonai műveletek átalakítását, amiben az izraeli fél jobban célzott támadásokkal próbálná elérni célját, ami katonai nyomás fenntartása a Hamászon és vezetőin.    

A Fehér Ház közleménye rámutat arra is, hogy az izraeli műveletek jellegének átalakítása segíthet növelni a humanitárius segélyek mennyiségét a gazai polgári lakosság számára. Joe Biden üdvözölte az izraeli kormány döntését, amivel hozzájárult lisztszállítmány eljuttatásához a palesztin területre Asdód kikötőjén keresztül, valamint az elnök megvitatta az izraeli kormányfővel az előrelépést a Palesztin Hatóságnak járó anyagi források eljuttatásában, amiből többi között képes fizetni a ciszjordániai biztonsági erők tagjainak illetményét – olvasható a közleményben.    

Joe Biden a pénteki telefonos megbeszélésen ismét vázolta elképzelését egy tartós békéről, és a térségbe teljes mértékben integrált Izrael biztonságának megteremtéséről, valamint a kétállami megoldásról.    

Az úgynevezett kétállami megoldást illetően, ami két teljesen független államként képzeli el Izrael és Palesztina jövőjét, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön egy televíziós beszédben elutasítását hangoztatta, és azokat az amerikai sürgetéseket is visszautasította, hogy Izrael csökkentse a katonai műveletek intenzitását.    

A kormányfő szavaira nem sokkal később, csütörtökön a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, John Kirby azzal reagált, hogy „nyilvánvalóan másképp látjuk a kérdéseket".    

Antony Blinken amerikai külügyminiszter még szerdán Davosban a Világgazdasági Fórum pódiumbeszélgetésén azt hangoztatta, hogy Izrael soha nem lesz képes „valódi biztonságot" kialakítani a palesztin függetlenség felé vezető útiterv nélkül.

(MTI)

Címlapkép: Fehér Ház/Facebook

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Pészah 2024: ünnepi fogalomtár
2024. Április 21. / 12:20

Pészah 2024: ünnepi fogalomtár

Kultúra
Kövek – Eltáncolni az elmondhatatlant