Címkék

Gázai övezet

Izrael / 2024. Május 14. / 15:06

Az izraeli államfői rezidencia előtt mától 132 sárga póló szimbolizálja a túszokat

Az Izraelben és a diaszpórában ma ünnepelt Függetlenségi Nap alkalmából 132 sárga pólót helyeztek el – a palesztin terroristák által fogva tartott túszokra emlékeztetve – a jeruzsálemi államelnöki rezidencia külső falai előtt. Az államfő hivatala tudatta: azt szeretnék, ha minden látogató és vendég megállna itt és elgondolkodna.

Izrael / 2024. Május 07. / 10:23

Izrael múlt éjjel elfoglalta a határátkelő gázai oldalát Rafahban

Az izraeli hadsereg (IDF) hétfő éjjel elfoglalta rafahi határátkelő gázai oldalát az egyiptomi határnál – közölte ma az IDF szóvivője. Az izraeli egységek több mint százötven célpontot támadtak meg, megöltek mintegy húsz terroristát, és találtak három alagútlejáratot a Rafah elleni eddigi hadjáratban. Az USA ellenzi a rafahi hadműveletet – áll a Fehér Ház közleményében.

Izrael / 2024. Április 11. / 11:59

Izrael ma újabb nagy hadműveletet indított a Gázai övezetben

– Az izraeli hadsereg (IDF) hadműveletet indított a Hamász iszlamista terrorszervezet ellen a Gázai övezet középső részén – jelentette be ma a katonai szóvivő. A cél a Hamász tagjainak megölése és a terrorszervezet infrastruktúrájának megsemmisítése. Ugyanakkor a Zsidó Állam helyreállítja a gázai vízellátást.

Izrael / 2024. Április 01. / 17:24

A teljes gázai övezetben folyik a harc

– Tovább folynak a harcok az izraeli hadsereg (IDF) és a Hamász gázai iszlamista terrorszervezet között a gázai övezet teljes hosszában – jelentette ma az MTI.

Izrael / 2024. Február 15. / 17:23

Az izraeli hadsereg a Hamász-túszok után kutatva behatolt egy gázai kórházba

– Behatoltak az izraeli hadsereg (IDF) egységei a Gázai övezet déli részén, Hán-Júniszban fekvő Nasszer kórházba – jelentette ma az IDF szóvivője. Az IDF titkosszolgálati információi szerint a Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-én Izraelből elhurcolt túszokat tartott fogva a Gázai övezet déli részének legnagyobb egészségügyi intézményében. A kórház alatti alagutakban lehetnek a Hamász legfőbb vezetői.

Izrael / 2024. Január 20. / 19:47

Netanjahu és Biden egyeztetése a gázai túszokról

– A Gázai övezetben továbbra is fogolyként tartott túszok kiszabadítására tett erőfeszítésekről egyeztetett tegnap Joe Biden amerikai elnök és Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök telefonon – tudatta a Fehér Ház. A palesztin kérdést illetően Netanjahu elutasítja a kétállami megoldást.

Izrael / 2024. Január 16. / 21:43

Az Európai Unió válaszlépése a Hamász által jelentett fenyegetésre

Az Európai Unió Tanácsa a Hamász iszlamista palesztin terrorszervezet gázai vezetőjét, Jahja esz-Szinvárt felvette a terrorizmus elleni küzdelmet szolgáló szankciós jegyzékbe. „Ez a döntés az Európai Unió válaszlépése a Hamász által jelentett fenyegetésre és az Izraelben 2023. október 7-én elkövetett brutális és válogatás nélküli terrortámadásokra" – olvasható a tanács ma kiadott közleményében.

Izrael / 2024. Január 14. / 08:57

Izrael gyógyszereket küld a Hamász túszainak és palesztin civileknek

– Egy Katarral megkötött megállapodás alapján Izrael gyógyszereket küldhet a Gázai övezetbe a csaknem száz napja a Hamász iszlamista terrorszervezet fogságában lévő izraelieknek – jelentette be az izraeli miniszterelnöki hivatal. Cserébe Izrael humanitárius segélyt, többek közt irvosságokat küld nélkülöző palesztin civileknek.

Izrael / 2024. Január 10. / 15:48

Nemrég olajmécsest, most ősrégi kőmozsarat találtak izraeli katonák Gázában

Izraeli katonák december végén egy 1500 éves olajmécsesre, most pedig egy bazaltból készült, 10 kilós, igen régi mozsárra bukkantak járőrözés közben a Gázai övezetben. A felfedezést még érdekesebbé teszi, hogy az egyik tartalékos katona civilben az Izraeli Régészeti Hatóság régésze, úgyhogy azonnal tudta: nem holmi limlomot találtak.

Közélet / 2024. Január 10. / 14:08

Írók, tudósok, újságírók az izraeli helyzetről a Szombatban

Már kapható a Szombat zsidó politikai, kulturális és tudományos folyóirat 2024 januári száma, amely tematikus összeállítást közöl az izraeli háborúról. A felkért írók, tudósok, újságírók a háború következményeiről, az egyes nyugati országokban tapasztalható palesztinpárti tüntetésekről, valamint a Gázai övezet jövőbeni lehetséges sorsáról fejtették ki véleményüket.

Izrael / 2024. Január 05. / 11:02

Fontos hír: Izrael nem tart igényt a Gázai övezet jövőbeni irányítására

– A Hamász elűzése után a terrorszervezet nem fog tudni visszatérni a Gázai övezetbe, de ott izraeli polgári közigazgatás sem létesül majd. Izrael nem akarja irányítani Gázát a háború után – közölte Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter, akinek a személyében a kabinet most először körvonalazta a háború utáni rendezés tervét.

Izrael / 2023. December 25. / 17:54

Habár a hanukának vége, ezt a videót olyan jó újra és újra megnézni...

Az izraeli hadsereg katonái egy nagyméretű, fémből készült hanukiát hoznak ki a romok alól, majd az ünnepi gyertyatartót fölviszik a Bét Hanun tetejére, hogy onnan hirdesse a csodát. Habár ez mintegy három hete történt a Gázai övezet északi részén, most mégis megosztjuk önökkel, hiszen olyan jó újra és újra megnézni... Am Israel Chai!