NATO-főtitkár: Izraelnek joga van megvédeni magát, de arányosan

2023. Október 11. / 21:28


NATO-főtitkár: Izraelnek joga van megvédeni magát, de arányosan

– Izraelnek joga van megvédeni magát, hiszen hétvégén terrortámadás érte az országot, amelyben sok civil meghalt, viszont a NATO elvárja, hogy az atrocitásokra adott válaszlépések arányosak legyenek – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Közben megérkezett Izraelbe az Egyesült Államok első katonai szállítmánya az izraeli hadsereg számára.

A NATO védelmi miniszterei tanácskozásának első napját lezáró szerda esti sajtótájékoztatóján Jens Stoltenberg felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy a konfliktus folytatódása során meg kell akadályozni az ártatlan civil életek elvesztését. Stoltenberg arra is figyelmeztette az Izraellel szemben ellenséges nemzeteket és szervezeteket, hogy ne próbálják saját javukra kihasználni a kialakult helyzetet.

Tovább nőtt az amerikai halálos áldozatok száma

Az amerikai külügyminisztérium legkevesebb 22 megerősített amerikai halálos áldozatról számolt be szerdán az Izraelben kialakult háborús konfliktus nyomán.    

Kedden Joe Biden elnök még 14 embert említett, de Matthew Miller külügyi szóvivő szerdán már jelezte, hogy az amerikai halálos áldozatok száma várhatóan tovább növekszik. Miller a CNN hírtelevíziónak adott interjúban arról is beszélt, a kormányzat dolgozik azon, hogy a Gázai-övezetben tartózkodó amerikaiak távozhassanak onnan.    

A külügyi szóvivő megjegyezte, hogy kormánya célja minden civil épségének biztosítása, és egyben úgy fogalmazott, hogy „elvárjuk Izraeltől, tartsa be a háború törvényeit".    

Amerikai kormányzati illetékesek arról is beszámoltak, hogy az Egyesült Államok tárgyalásokat folytat Egyiptommal egy humanitárius folyosó megnyitásáról, amelyen keresztül a Gázai-övezetben tartózkodó amerikaiak és más civilek távozhatnának onnan. A beszámolók szerint az egyiptomi kormány engedélyezné a humanitárius útvonal megnyitását annak érdekében, hogy a palesztin területre segélyszállítmányok eljuthassanak, ahhoz ugyanakkor egyelőre nem akar hozzájárulni, hogy onnan civilek léphessenek Egyiptomba.    

A Fehér Ház nemzetbiztosági tanácsadója kedden több mint 20 eltűnt amerikai állampolgárról beszélt. Jake Sullivan úgy fogalmazott, hogy egyelőre nem tudnak sorsukról, és nem tudni azt sem, hogy hány amerikai lehet a Hamász által túszul ejtett emberek között.    

Kedden megérkezett Izraelbe az Egyesült Államok első katonai szállítmánya az izraeli hadsereg számára, benne a légvédelem működéséhez szükséges lőszerekkel. Emellett már a Földközi-tenger keleti medencéjében van az amerikai haditengerészet hadihajó-köteléke egy repülőgép-anyahajó vezetésével.

Tizenhét brit állampolgár halt meg vagy tűnt el a Hamász támadásában

Hivatalos szerdai brit adatok szerint tizenhét brit állampolgár halt meg vagy tűnt el a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadásában.    

A BBC közszolgálati médiatársasággal a kormány közölte, hogy a brit állampolgárságú eltűntek között gyerekek is vannak. Szerdáig három brit állampolgár, Nathanel Young, Bernard Cowan és Jake Marlowe halálát erősítették meg hivatalos izraeli és londoni forrásból.    

A 20 éves Nathanel Young az izraeli hadseregben szolgált, és a Hamász fegyvereseivel vívott harcokban vesztette életét. Jake Marlowe biztonsági őrként dolgozott azon a zenei fesztiválon, amelyet a gázai határ közelében, a sivatagban rendeztek. 

A rendezvényre összegyűlt fiatalok közül 260-an vesztették életüket a Hamász támadásában, és Izrael londoni nagykövetségének szerdai tájékoztatása szerint Jake Marlowe is az áldozatok között van. Bernard Cowan, aki Glasgowban született, néhány éve települt át Izraelbe feleségével és három gyermekükkel. Az ő halálát családja jelentette be szerdán.   

 James Cleverly brit külügyminiszter szerdán Izraelbe utazott, ahol találkozott Jichák Hercog államelnökkel és Eli Kohen külügyminiszterrel. A londoni külügyi tárca tájékoztatása szerint Cleverly tárgyalásain Nagy-Britannia és Izrael biztonsági, katonai és diplomáciai együttműködését tekintették át a terrortámadással összefüggésben. 

„A tények egyértelműek: a Hamász terrorszervezet, és Izraelnek jogában áll megvédenie magát" – mondta izraeli látogatásán a brit külügyminiszter.  James Cleverly a londoni külügyminisztérium beszámolója szerint leszögezte azt is, hogy az Izrael ellen elkövetett támadásért „egyedül és kizárólag a Hamászt terheli felelősség". Hozzátette: nem engedhető meg, hogy a terrorizmus felülkerekedjen.    

Szerdán az izraeli partok közvetlen közeléből fordult vissza a British Airways Londonból Tel-Avivba közlekedő menetrendszerű járata, miután röviddel a leszállás tervezett időpontja előtt megszólaltak a légvédelmi szirénák az izraeli nagyvárosban. A British Airways nem sokkal később bejelentette, hogy további értesítésig felfüggesztette izraeli járatait. A Virgin Atlantic brit légitársaság ugyancsak felfüggesztette tel-avivi járatait szerdai hatállyal.

(MTI)

(Címlapkép: Izraeli Védelmi Erők – Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
Gratulálunk az Oscar-díjas Robert Downey Jr.-nak!
Zsidó világ
A hét műtárgya: Alkalmi imakönyv
2024. Március 08. / 14:39

A hét műtárgya: Alkalmi imakönyv