Ma választ Izrael

2019. Szeptember 17. / 15:57


Ma választ Izrael

Ma zajlik az izraeli parlamenti választás, amelyen 6,3 millió izraeli adhatja le voksát. Maga a rendszer igen egyszerű: mindenki a neki szimpatikus párt listájára adja le szavazatát, a pártok pedig nagyjából szavazati arányaiknak megfelelően fognak osztozni a törvényhozás (kneszet) 120 mandátumán. 


A küszöb sokadszori emelés után is csak 3,25 százalékos, ezért a legutolsó felmérések alapján 9-10 párt ugorhatja át a lécet. Az éjfél körülre megérkező választási eredmények ismeretében kezdődhet meg a koalíciós matekozás, ugyanis Reuven Rivlin államfő annak adja a kormányalakítási megbízást, aki előbb meg tudja őt győzni, hogy legalább 61 képviselő támogatását tudja maga mögött.

A törésvonalak az áprilisi választás, majd kormányalakítási próbálkozások óta alig mozdultak el, sőt, a mandátumarányok földrengésszerű átrendeződésére sincs túl nagy esély. A legnagyobb párt Benjamin Netanjahu miniszterelnök jobboldali Likudja, mely a 120 képviselői helyből 32-35-re számíthat. A miniszterelnök fő riválisa, az egykori vezérkari főnök Beni Ganc vezette centrista Kék-Fehér ennél egy-két mandátummal szerezhet kevesebbet. Ahogy az a számokból is látszik, a győztes kiléte csak a kormányalakítási megbízás sorrendjének szempontjából számít, a saját eredményeknél majdhogynem fontosabb a potenciális koalíciós partnerek szereplése.

izr.jpgForrás: MTI

A voksolás előtt nyilvánosságra hozható utolsó, pénteki közvélemény-kutatási adatok szerint fej fej mellett halad a Likud és a Kék-fehér nevű centrista párt, de a jobboldali tömb az erősebb, és egyre valószínűbbnek látszik, hogy sikeres választási hajrával Netanjahu megszerzi a jobboldali és vallásos pártokból Avigdor Liberman Izrael a Hazánk nevű pártja nélkül is a 61 mandátumot az izraeli parlament, a kneszet százhúsz képviselői helyéből. Ekkor bizonyosan őt kéri fel Reuven Rivlin államelnök a kormányalakításra, és nagy valószínűséggel sikerrel is jár. 

Ha azonban kevesebb mandátumhoz jut ez a jobboldali, vallásos tábor, akkor ismét patthelyzet állhat elő, Liberman lesz a mérleg nyelve, s talán újabb előrehozott választások következhetnek, noha ezt egyik párt sem szeretné.

A választások kimenetelét az dönti el, hogy az arab pártok közös listája mennyire képes mozgósítani szavazótáborát, és hogy a politikával kevésbé foglalkozó, a patthelyzetbe meglehetősen belefásult centrista-baloldali szavazók a hívogató tengerparti pihenés helyett a választási helyiségeket látogatják-e meg. Az arab és világi pártokra szavazó nagyvárosiak nagyobb arányú részvétele esetén csökken a jobboldal ereje, és könnyen meglehet, hogy nem jut be a jelenleg 3,25 százalékos választási küszöböt alig meghaladó Zsidó Hatalom (Ocma Jehudit) nevű szélsőségesen arabellenes rasszista párt sem.

Az arabok otthontartását szolgálta a kampány során a Likudnak az a kísérlete, hogy az állítólagos választási csalások ellen bekamerázzák a választási helyiségeket, noha az áprilisi választásokon tetten ért csalásokon éppenséggel a Likud és a Sasz párt javára próbálták megszegni a szabályokat.

 A Kék-fehér párt az utóbbi napokban abbahagyta a kisebb baloldali pártok, a Munkapárt-Híd választási szövetség és a Demokratikus Tábor szavazóinak elszippantására irányuló propagandáját, mert attól tart, hogy ez utóbbiak rovására fog tovább erősödni. Márpedig a "kék-fehéreknek" nem érdekük, hogy a kis baloldali pártok a választási küszöb alá kerüljenek, mert akkor kárba vesznek a rájuk leadott voksok, és ezzel a balcentrum tömb és a saját eleve csekély győzelmi esélyei is tovább zsugorodnak. Ezért az utolsó napokban a választási részvétel fokozására összpontosítanak a baloldalinak tekintett helyeken: a kampány fő eleme a Tel-Avivban élők választásra sarkallása, közömbösségük és apátiájuk feloldása lett. 

Forrás: Index.hu, MTI

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek