Izrael mutatja meg a világnak, hogyan kell megszabadulni a járványtól

2021. Január 06. / 18:26


Izrael mutatja meg a világnak, hogyan kell megszabadulni a járványtól

Egyetlen ország van ma a világban, amely büszke lehet a koronavírus elleni oltási programjára: Izrael. A lakosság veszélyeztetett része január végén, a többiek márciusig meg is kaphatják a védettséget jelentő második dózist. Köszönhető mindez Izrael adottságainak, kiváló egészségügyi rendszerének, de főleg annak, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök márciusban ismét választást szeretne nyerni – a 444.hu összefoglalója.


A világ leggazdagabb, legfejlettebb országai is képtelenek az elvárható sebességgel beadni az oltásokat, és így, különösen a korábbinál fertőzőbb brit vírusvariáns felbukkanása után, reális a veszélye annak, hogy a járvány újabb pusztító hullámaival kell szembenéznünk. Egyetlen ország van a világon, ahol gyorsan haladnak: Izrael. A közel-keleti országban december 19-én kezdtek el oltani, azóta pedig közel 1,5 millió embert, a lakosság nagyjából 15 százalékát sikerült is beoltani a két dózisú vakcina első lépcsőjével – írja a 444.hu portálon ma megjelent cikkében Bede Márton.

Hogy az izraeliek mennyire a világ előtt járnak oltásban azt a legjobban az szemlélteti, hogy az oltási világranglistán második Bahreinban sem sikerült még beoltani a lakosság 4 százalékát, Amerikában és az Egyesült Királyságban a 2 százalék felé tartanak, az Európai Unióban pedig egyetlen tagállam sem érte el az 1 százalékot, és a 0,5-öt is csak a dánoknak sikerült január 5-ig átlépniük.

Izraelben körülbelül 2 millió embert sorolnak a koronavírus szempontjából kockázatosabb csoportba – az időseket és a valamilyen rizikós alapbetegséggel küzdőket. Ők valamennyien január első napjaiban megkaphatják az oltás első dózisát, és a hónap második felében már a legmagasabb védelmet nyújtó második adagot is beadhatják nekik.

(Fotó: Jack Guez/AFP)

A teljes cikk itt olvasható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Ünnepek
Újévi imarendek a budapesti zsinagógákban
2021. Szeptember 03. / 13:28

Újévi imarendek a budapesti zsinagógákban

Hírek, lapszemle
Koronavírus: Izraelben csökken a fertőzési ráta

Kommentek