Izrael: Felújítják Jeruzsálemben a Siratófalat

2021. Február 23. / 19:18


Izrael: Felújítják Jeruzsálemben a Siratófalat

A jeruzsálemi nyugati fal, vagyis a Siratófal ősi köveit két évezred napsütése és esője rombolta. Hogy megállítsák a további pusztulásukat és biztosítsák az épségüket, az izraeli restaurátorok ráncfelvarrást végeznek rajtuk: feltöltik a repedéseket és eltüntetik az idő nyomait a megviselt felületekről – Írja a Szabad Európa internetes oldal a Reuters cikke nyomán.

A Siratófal, a zsidó vallás legszentebb imahelye a második templomot övező fal maradványa. Nagy Heródes építtette több mint 2 ezer évvel ezelőtt, és a rómaiak rombolták le i.sz. 70-ben.

A Siratófalat Jeruzsálem óvárosa öleli körbe, mellette van az az épületegyüttes, amelyet a zsidók Templomhegynek hívnak, és ahol a muzulmánok két kiemelten fontos szentélye, a Sziklamecset és az Al-Aksza mecset is áll. A közelben található a keresztény Szent Sír-templom. Hatalmas tömegek gyűlnek össze a Siratófalnál az imák idején, a látogatók gyakran csúsztatnak cetliket üzenetekkel, kívánságokkal a kövek rései közé.

Növények eresztettek gyökeret és madarak raktak fészket benne

Az izraeli műemlékvédelmi hatóság (IAA) nyomon követi minden egyes kő állapotát és már el is kezdte azoknak a kezelését, amelyek erre a leginkább rászorulnak. Egy hordozható emelő és egy injekciós tű segítségével mészkő alapú habarcsot fecskendeznek finoman a résekbe és repedésekbe.

„Ez a lehető legjobb módszer a kövek gyógyítására és védelmére az időjárás viszontagságai ellen” – mondta Josszi Vaknin, az IAA munkatársa. Nem csak a klíma okozott kárt a kövekben – tette hozzá. Növények eresztettek gyökerek és madarak raktak fészket közöttük, még halaszthatatlanabbá téve a javításukat. (Szabadeuropa.hu)

Címlapkép: Kijavítják a nyugati fal megviselt felületeit, 2021. február 23-án. / Reuters

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek