A világhírű rocksztár csak most tudta meg, hogy édesanyja min ment keresztül a lágerekben

2020. Május 06. / 09:50


A világhírű rocksztár csak most tudta meg, hogy édesanyja min ment keresztül a lágerekben

Gene Simmons, az amerikai Kiss zenekar magyar zsidó származású frontembere többször nyilatkozta, hogy a náci haláltáborokat megjárt édesanyja, Klein Flóra szinte sohasem beszélt a holokausztról. A Bild am Sonntag című német lap a lágerek felszabadításának 75. évfordulója alkalmából nem akármilyen iratcsomaggal lepte meg a rocksztárt: egy 100 oldalas iratanyagot állítottak össze neki a Klein Flóra deportálásával kapcsolatos információkról. 


Gene Simmons eredetileg Chaim Weitz néven született Haifában 1949-ben, ugyanis szülei, a magyar Klein Flóra és Jechiel Weitz az 1946-os házasságkötésük után alijáztak Izraelbe. Pár évvel később azonban elváltak, és Klein Flóra a kisfiával együtt New Yorkba költözött 1958-ban.

A Kiss együttes révén világhírűvé lett Simmons tudott róla, hogy édesanyja megjárta a náci lágerek poklát, részleteket azonban nem ismert erről az időszakról,  a 93 éves korában tavaly elhunyt Klein Flóra ugyanis szinte sohasem beszélt a holokausztról. 

A Bild am Sonntag című lap azonban egy 100 oldalas dokumentumanyagban összeállított, alapos kutatása azonban föllebbentette a fátylat az asszony által megélt rettenetről. A lap által Simmonsnak eljuttatott iratok szerint az 1926-ban Magyarországon született Klein Flóra az amerikai csapatok által 1945. május 5-én felszabadított Mauthausenben élte túl a holokausztot. 1944 novemberében került a ravensbrucki koncentrációs táborba, ahol a 21. számú barakkban helyezték el. Krumpliföldeken dolgoztatták, a szögesdróttal körülvett tábort SS-katonák őrizték. A nőt 1945 januárjában a flossenburgi tábor egyik alegységébe, a venusbergi lágerbe szállították, innen érkezett Mauthausenbe 1945 márciusában. 

Simmons a számára összeállított anyagból tudta meg azt is, hogy anyai nagymamáját Blau Eszternek hívták, és gázkamrában ölték meg. A sztár az édesanyjáról azt mondta: „erős asszony volt, aki saját magában, egyedül küzdött a történetével". A Kiss frontembere arra hívta fel a közvélemény figyelmét, hogy soha ne feledjék el a holokausztot. Mint fogalmazott: „újra és újra megtörténhet, ezért kell róla beszélni". 

A Times of Israel cikke alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek