Showcase – Izraeli zenei svédasztal - újra! (2. rész)

2021. December 15. / 13:42


Showcase – Izraeli zenei svédasztal - újra! (2. rész)

Izraeli zenei svédasztal – na, ez a képzavar pont jó lesz leírni azt, hogyan is működik egy ilyen rendezvény. Minden koncert félórás. Mire belekóstolsz egy muzsikába, már csattannak is a tenyerek. De nincs ráadás: a színpadon a következő zenekar. Silló Sándor helyszíni beszámolójának 2. részét olvashatják.

Nincs a világon még egy olyan ország van, ahol úgy kóstolgathatsz andalúz, marokkói, észak-afrikai, etióp, jemeni, vagy klezmer zenéket, hogy végig hazait eszel. És ehhez még a jazz, ami mindezt magába szívja és az improvizációkban felragyogtatja újra és újra. És mindez kompatibilis a világ trendjeivel. Ha világvevők vagyunk, a világ vevő ránk.

A festivál másnapján Jeruzsálemben kettéágazott a Showcase fesztivál. A rock-pop-indie vonal ment a Submarine-be.

Lala handclap (1).JPG

Én inkább az etno vonal koncertjeit választottam egy másik helyszínen. A Radio Baghdad trio tagjai régi ismerőseim. Azt a zenét játszák, amit az énekes Aviv Ezra nagyszülei hallgattak a bagdadi rádióban a múlt században. Iraki maqam. Aviv Ezra ezeken a dalokon nőtt fel.

Most Johanna Riethmueller hegedűssel és az oudon játszó Yaniv Masellel éltetik tovább ezt a hagyományt.

baghdad radio trio.JPG

Az Ofer Mizrachi Trio sem volt meglepetés számomra.

"Ofer Mizrachit két akkord után felismerni. Hallani rajta az indiai tanulmányokat és a közép-ázsiai kultúrát, ami áthatja a muzsikáját.  Nem csak a zenék kereszteződnek Ofernél. A maga építette Whale gitár is maga a crossover: 24 húros hangszere az indiai slide gitár, a szitár és a Földközi-tenger népeinek húros hangszereit egyesíti. Persze elektronikus hangszer is egyszerre, így jól illeszkedik a modern etno zenekarok hangzásához is." Ezt írtam az első találkozáskor és ez kurta koncert a trióval csak megerősítette bennem ezt.

De a délután fénypontja Lala Tamar volt.

A haketia egy ritka nyelv az észak-afrikai szefárdoké, egy elágazása a ladinónak, amit az Ibériai félsziget zsidói beszéltek. Hogy jut eszébe egy huszonéves lánynak Lala Tamarnak, akinek már a szülei is itt Izraelben születtek, hogy olyan dalokat énekeljen, amelyek ehhez, a szinte halott nyelvhez és zenei kultúrához köthetőek?

“Nem a hagyomány őrző értékmentő szándék vezetett. Az első találkozásom a marokkói zenével olyan elementáris volt, hogy azonnal tudtam: ez az enyém” – mesélte. Hallgatva tényleg azt érezni anyanyelve ez a zene.

Pár éve már hallottam őt. Az a kedves, kicsit szégyenlős produkció mára egy erős profi, önbizalmat és mediterrán napsütést árasztó nagyszerű előadássá változott. Ez nem csak az én véleményem volt, hanem a nemzetközi vendégseregben is szinte mindenkinek, A kanadai kollégának, a japán rádiós szerkesztőnek éppúgy a kedvence volt, mint a kelet európai koncertszervezőknek.

Nem akarok titkokat kikotyogni, de ott melegében elkezdődött az együttműködés a Zsidó Kulturális Fesztivál, az esemény küldötteként  helyszínen tartózkodó szervezője Deák Andrea és a művésznő között. hogy Lala Tamart egy miniturnéra elhozzák Európába. Ha ez összejön a Rumbach zsinagógában is lesz koncertje a jövő évi Zsidó Kulturális Fesztivál keretében.

Már csak három party-képes zenekar maradt az utolsó estére.

shotnez.sax solo JPG.JPG

A Shotnez a nyitotta az estét. Szupergroup: a Balkan Beatbox két alapítótagja, Ori Kaplan és Tamir Muskat, a Boompanból Uri Kinrot a Backyardból Itamar Ziegler. A new york-i klubélet kultusz-bandája címig jutottak azzal az eklektikus bulizenével, ami surfből, film noire zenékből, görög és latin dallamokból és ki tudja mi mindenből állt össze Shotnezzé. A meglepetés az volt, hogy ezekről a fiúkról ebben a formációban végre kiderült, hogy képzett zenészek, akiknek a jazz sem idegen terep.

shotnez.total 1 JPG.JPG

A legnagyobb bulinak az izraeli hip-hop, funk-közönség bálványát a Lucille Crew-t ígérte a program, de nekem a csúcs a Tarante Groove Machine volt.

Multikulturális táncparkett?

Egzotikus koktélja a balkáni, a kolumbiai a marokkói, a brazil, a jamaikai, a görög és a jemeni buli-zenélésnek. Egy pillanatnyi pihenőt sem engedve ugráltatnak minket a legváltozatosabb groovokkal, miközben ők is úgy pörögnek, mint a búgócsiga. Nem egy bonyolult zene, de nagyon jól van összerakva a show.

Búcsúzni tökéletes volt.

Itt a vége fuss el véle! A sok fesztivál vendég feltarisznyázva.

Izraeli zenei tag-ek lüktetnek majd a fejükben. Csak rájuk kell kattintani majd odahaza és repülnek is a koncert meghívások, kiadói szerződések. Mi meg várhatunk jövő ilyenkorig, ha egyszerre akarjuk látni az összes kedvencünket néhány napba sűrítve.

A cikk első része / IDE KATTINTVA olvasható

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Elhunyt Demjén István zenész, Demjén Ferenc bátyja
Megemlékezések
Szerb Antal 121. születésnapjára
2022. Május 01. / 21:48

Szerb Antal 121. születésnapjára

Zsidó világ
A hét műtárgya: Dedikált imakönyv
2022. Május 20. / 15:30

A hét műtárgya: Dedikált imakönyv

Kommentek