Goldie Hawn, a 75 éves zsidó szépség

2020. November 21. / 22:10


Goldie Hawn, a 75 éves zsidó szépség

Magyar zsidó édesanya gyermeke, aki Walter Matthau és Ingrid Bergman oldalán lesz Oscar-díjas világsztár a Kaktusz virágában. Néha eltűnik a vászonról, de örökké visszatér és ma, 75 évesen is a legszebb nők egyike a világon.

Édesanyja magyar zsidó kivándorlók gyermeke, zsidónak is nevelték, ahogy nagyon zsidós utóneve, a Goldie is mutatja, annak is vallja magát, annak ellenére, hogy apai ágon valószínűleg távoli rokonságban áll az Amerikai Függetlenségi Nyilatkozat legfiatalabb aláírójával.

Háromévesen kezdett balettozni, tízévesen szerepelt a Diótörőben, 16 évesen pedig – a legideálisabb korban – már a fiatal szerelmesek örök mintaképét, Júliát játszotta a Rómeó és Júliában. Húsz éves kora körül Tv-sorozatokban tűnt fel, aztán magába bolondította a mogorva agglegényt, Walter Matthaut első komolyabb filmszerepében, A kaktusz virága című filmben. A csavar, ahogy mind emlékszünk rá, az volt, hogy a középkorú, jól szituált fogorvos, Matthau hazudott a házasságáról Hawn-nak, de nem a szokásosat, hogy nincs felesége, hanem azt, hogy van. Nem akarta, hogy a házasságnak csak a gondolata is felmerülhessen a nála évtizedekkel fiatalabb kislány fejében. Csak aztán beleszeretett mégis és le kellett akasztania valahonnan egy kamu-feleséget, hogy gyorsan elválhasson tőle. Erre a szerepre egy elég rutinos színésznőt nézett ki, Ingrid Bergmant, aki a filmben eredetileg az asszisztensét alakította. Aztán végül minden megoldódik, mindenki magához illő párt talál magának, Matthau összejön Bergmannal, Hawn a szomszéd fiúval és még egy Oscar-díj is üti a markát a 25. születésnapjára, mint legjobb női mellékszereplőnek. Közbevetőleg, a filmben mindenki zsidó valamelyest, aki csak él és mozog: Gene Sacks rendező, Hawn, Matthau és egy családi legendaszerint Ingrid Bergman is.

És a lány, aki még az undok agglegényt, Matthaut is rávette volna a házasságra, persze, hogy egész Amerikát és az egész világot is képes az ujja köré csavarni: Goldie Hawn a késő ’60-as, ’70-es évek egyik nőideálja, a bájos, bolondos, gyönyörű, álmodozó szőke fruska vígjátékban, drámában, akciófilmben. Óvakodj a törpétől, Palimadár Mel Gibsonnal, Elvált nők klubja Diane Keaton-nel és Bette Milderrel, Varázsige: I love you Woody Allennel és így tovább. 

Közben rendszeres, több éves szüneteket iktatott be: beteg édesanyját ápolta haláláig, a gyerekeit nevelte, hagyott időt azokra, akik fontosak voltak neki, nem tudott akkora világsztár lenni, hogy erre ne jussanak akár hosszú évei is, ha kellett. 

Nagyon-nagyon megérte: Hawn évtizedek óta él együtt Kurt Russel-lel, együtt nevelték fel közös gyerekük, Wyatt Russel színész mellett, Oliver Hudsont, aki szintén szülei pályáját választotta, akárcsak Kate Hudson (Majdnem híres, Hogyan veszítsünk el egy pasit tíz nap alatt?), aki pedig roppantul hasonlít az édesanyjára, különösen azért, mert Goldie maga is letagadhatna 20 évet testvérek között is. Aki nem hiszi el, hogy az élet a 70-en túl kezdődik, hogy ami előtte van, az csak az elhúzódó kamaszkor.

Gondoljanak bele, akik kételkednek: A kaktusz virágát 51 évvel ezelőtt forgatták, de Goldie Hawn ez alatt az öt évtized alatt semmit nem veszített hamvasságából. Biztosak lehetünk benne, hogy most már nem is fog, innentől kezdve örökre fiatal marad, pont így néz majd ki a 120. születésnapján is. 

Mi ígérjük, hogy itt leszünk akkor is, köszöntésre készen. Fel a fejjel, sose halunk meg. Goldie Hawn a bizonyíték. 

Kapcsolódó írásunk:

Jiddise máme a dzsungelben: Goldie Hawn visszatér

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Az Élet Menete: idén virtuálisan emlékezünk

Kommentek