Címkék

OR-ZSE

Megemlékezések / 2022. November 25. / 13:42

Emlékest Oláh János (1959-2020) professzor tiszteletére

„Kölesdről indultam..." címmel jelent meg az a tanulmánykötet, amely az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem 2020-ban elhunyt pofesszorának, dr. Oláh Jánosnak állít emléket. A kötet bemutatója a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) második emeleti kistermében lesz november 28-án, jövő héten hétfőn délután 5 órától.

Zsidó világ / 2022. November 20. / 08:17

Dr. Biró Tamás: A zsidó naptár és a történelem

„A zsidóság története sokféle nézőpontból mondható el. Vajon elmondható a zsidó naptár nézőpontjából is? A hónapok nevei, az időszámítás kezdeteként használt időpont, az ünnepek meghatározása vajon mit árulnak el az elmúlt háromezer év történetéről?" E kérdésekről beszélt dr. Biró Tamás, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) tudományos rektorhelyettese a Bét Sálom zsinagógában tartott előadásában.

Zsidó világ / 2022. November 17. / 14:04

A Héber Imre Klub az OR-ZSE könyvtárában: „Ide vissza kell jönni!”

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) könyvtárában jártak a Héber Imre Klub tagjai, akiknek dr. Tamási Balázs, a könyvtár igazgatója tartott előadást a létesítmény múltjáról és jelenéről. A látogatásról Gál Etelka írását olvashatják, amelyet Villányi András fotói illusztrálnak.

Tudomány / 2022. November 15. / 10:51

Dr. Balázs Gábor: Ki a zsidó?

A koronavírus-járvány miatt csak idén ősszel indulhatott újra a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület által szervezett zsidó szabadegyetem. A következő, novemberi rendezvényük roppant izgalmasnak ígérkezik: dr. Balázs Gábor eszemtörténész, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) rektorhelyettese „Ki a zsidó? – Történelmi és kortárs kérdések” címmel tart előadást.

Tudomány / 2022. November 14. / 17:15

A Tizenkét Kispróféta: online konferencia a magyar tudomány ünnepe alkalmából

A Tizenkét Kispróféta címmel szervez online konferenciát az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem, Károli Gáspár Református Egyetem és Keresztény-Zsidó Társaság 2022. november 17-én, csütörtökön délelőtt 10.00 órától.

Tudomány / 2022. Október 28. / 11:34

Az OR-ZSE és a Scheiber diákjainak továbbképzése a volt ravensbrücki lágerben

Az Élet Menete Alapítvány és az Országos Rabbiképző –Zsidó Egyetem (OR-ZSE) együttműködésének eredményeként a közelmúltban az OR-ZSE két közösségszervező szakos hallgatója is meghívást kapott a ravensbrücki koncentrációs tábor emlékhelyén tartott továbbképzésre – írja az egyetem honlapja. Rajtuk kívül részt vett a képzésen a Scheiber Sándor Gimnázium két tanulója, egy kazincbarcikai tanára és két diákja, s egy pécsi gimnázium tanára.

Kultúra / 2022. Október 23. / 23:49

CampusCULT címmel új kulturális sorozatot indít a Mazsihisz és az OR-ZSE

Novemberben az OR-ZSE és a Mazsihisz közös szervezésében új nyitott kulturális programsorozat indul a Goldmark teremben. A programban izgalmas szereplőkkel beszélgetések lesznek új könyvekről, filmekről, zenéről és más aktuális kulturális témákról, eseményekről. Az első CampusCult beszélgetésre 2022. november 3-án, csütörtökön este 6 órakor kerül sor a Goldmark teremben (Budapest VII. kerület, Wesselényi utca 7.)

Tudomány / 2022. Október 19. / 11:20

Az OR-ZSE mától bezárt, de a könyvtára és olvasóterme továbbra is látogatható

Mint korábban beszámoltunk róla: az őszi nagyünnepek lezárultával takarékossági okok miatt bezár az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem Scheiber Sándor utcai épülete. Felhívjuk azonban a figyelmet arra: habár az intézmény mától zárva tart, a könyvtára és olvasóterme a továbbiakban is nyitva tart hétfőtől csütörtökig 10 és 16 óra között.

Mazsihisz hírek / 2022. Október 14. / 17:35

Schweitzer József emlékezete, avagy így legyünk neológ zsidók: szerényen, de büszkén

Személyes hangú, szeretetteljes és bensőséges hangulatú megemlékezéssé vált az az emlékülés, amelyet dr. Schweitzer József születésének 100. évfordulója alkalmából tartottak tegnap a Rumbach utcai zsinagógában. A neológia egyik legjelentősebb főrabbiját többek között tanítványai méltatták, azok a mai neológ rabbik, akiket ő avatott fel, s akik ma összetartó, erős zsidó közösségek építésével szolgálják mesterük szellemiségét.

Tudomány / 2022. Október 12. / 13:36

Ideiglenesen bezár az OR-ZSE épülete, az oktatás az IKI-ben zajlik majd

A hamarosan kezdődő fűtési szezon idejére ideiglenesen bezár az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) Scheiber Sándor utcai épülete, a személyes jelenlétet igénylő oktatás az Izraeli Kulturális Intézetben (IKI) zajlik majd körülbelül jövő márciusig – tájékoztatta honlapunkat dr. Balázs Gábor általános rektorhelyettes.

Oktatás / 2022. Október 04. / 10:11

Ma 145 éve nyitotta meg a kapuit a Rabbiképző

Éppen 145 évvel ezelőtt, 1877. október 4-én nyílt meg az Országos Rabbiképző Intézet. Ebből az alkalomból tekint vissza a múltra, és előre a jövőbe az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem két rektorhelyettese Balázs Gábor és Bíró Tamás.

Tudomány / 2022. Szeptember 30. / 12:32

Az OR-ZSE oktatójának tanulmánya a legrangosabb magyar oktatási szaklapban

Az Educatio című, negyedévente megjelenő interdiszciplináris szemle legfrissebb száma közölte az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) oktatójának, Zolnay Jánosnak a „Hová tűntek a magyar gyerekek?” Egyházi és vákuumiskolák egy kelet-magyarországi régióban című tanulmányát. Zolnay János az OR-ZSE Szociális munka és Társadalomtudományi Tanszékének egyetemi docense.