Címkék

OR-ZSE

Mazsihisz hírek / 2024. Április 03. / 16:46

Az OR-ZSE hallgatói önkéntes munkán a Szeretetkórházban

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) és a Mazsihisz-BZSH közös önkéntesprogramja keretében tizenhat szociális munkás szakos hallgató több mint négyszáz órányi önkéntes munkát végzett a Mazsihisz fenntartásában működő Szeretetkórházban.

Élet + forma / 2024. Március 29. / 09:17

A kortárs magyar zsidóság büszkesége: Gábor György 70

Oldottan ünnepélyes, kissé mégis megilletődött atmoszféra vette körül a Rumbach zsinagógában, Gábor György vallásfilozófus professzor köszöntését, a népszerű, művelt és szellemes publicista köszöntése is volt ez óhatatlanul, nem csak a bölcselőé. És, ahogy Grósz Andor elnök fogalmazott, a zsidóság amolyan szószólójáé is, olyan emberé, aki egy közülünk és értünk szól.

Megemlékezések / 2024. Február 05. / 11:25

Ma kilenc éve halt meg Schweitzer József főrabbi, legyen áldott az emléke!

2015. február 5-én, azaz ma kilenc éve, hogy 92 évesen elhunyt Schweitzer József, a neológia XX. századi történetének kimagasló tudósa, rabbija. Éppen hatvan éve, 1964-ben kezdett tanítani az OR-ZSE jogelőd-intézményében, az Országos Rabbiképző Intézetben, így tanítványai révén – akik közül többen is meghatározó alakjai a mai neológ hitéletnek – szellemisége ma is velünk él. Fakadjon áldás emlékéből!

Zsidó világ / 2024. Január 28. / 18:54

Binjomin rabbi: „Ne fekete-fehér módon gondolkodj másokról"

– Senkire ne mondd azt, hogy úgyse lesz jó semmire, soha, teljesen haszontalan. Mert majd el fog jönni az a pillanat, amikor igenis fontos lesz – írja mai Facebook-bejegyzésében Szántó-Várnagy Binjomin, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem rabbija.

Oktatás / 2024. Január 28. / 11:05

A tudomány és a hagyomány közösségépítő ereje, közel 150 éve Budapesten

Az Országos Rabbiképző -Zsidó Egyetem (OR-ZSE) felvételt hirdet a 2024- 2025. tanévre. Az Egyetem az egyetlen nagymúltú zsidó felsőoktatási intézmény Magyarországon, ahol zsidó kultúrát és hagyományt lehet tanulni. Az államilag akkreditált képzések felvételi jelentkezési határideje: 2024. február 15.

Zsidó világ / 2024. Január 25. / 16:35

Szántó-Várnagy Binjomin: A manna íze – avagy mikor leszünk végre boldogok?

– Elterjedt szokás, hogy Besálách hetiszakaszának keddjén elolvassuk a Tórából a mannáról szóló szakaszt (ami ezen a szombaton kerül nyilvános felolvasásra). A riminovi Menachem Mendel rabbinak (1745-1815) tulajdonított hagyomány szerint ez különösen alkalmas arra, hogy jó megélhetéshez segítsen minket hozzá – írja Szántó-Várnagy Binjomin, az OR-ZSE rabbija a Facebook-oldalán, amelyhez egy TikTok-videót is megnézhetünk.

Zsidó világ / 2024. Január 22. / 17:23

Dési Tamás személyében új kántorral gazdagodott a neológ zsidó közösség

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) zsidó kántor szakirányú továbbképzésének hallgatója, Dési Tamás sikeres államvizsgát tett. Gratulálunk neki, és kérjük az Örökkévaló áldását nagyszerű hivatása gyakorlásához!

Pályázatok / 2023. December 18. / 20:54

A Mazsihisz és az OR-ZSE tudományos pályázata egyetemi és főiskolai hallgatók számára

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Goldziher Intézet pályázatot hirdet egyetemi és főiskolai hallgatók számára. A pályázatok benyújtási határideje: 2024. március 18. hétfő.

Tudomány / 2023. December 18. / 17:10

Téli szünet az OR-ZSE könyvtárában

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) közzétette a téli szünetre vonatkozó információkat. Ami a legfontosabb: 2024. január 3-tól újra várják a kedves olvasókat!

Élet + forma / 2023. December 04. / 19:03

Erőemelő bajnokságon nyert aranyérmet Simon Mimi, az OR-ZSE hallgatója

Simon Mimi, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) hallgatója aranyérmet nyert a hétvégén megrendezett RAW Erőemelő Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságon (MEFOB). A versenyző a 63 kilósok kategóriájában indult – írja az OR-ZSE hivatalos Facebook-oldala.

Tudomány / 2023. November 29. / 17:28

A bécsi aranykor zsidó öröksége és hatása Magyarországra

Konferenciát szerveztek az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem (OR-ZSE) egyházi/felekezeti közösségszervező szakos hallgatói a Bálint Házban. Az eseményt Rossini: A sevillai borbély – Don Basilio áriája nyitotta meg, amit Handó István előadásában hallgathattak meg a vendégek.

Zsidó világ / 2023. November 26. / 20:45

Hanuka: kántorvizsga-koncert és ünnepi gyertyagyújtás

A 2023/24-es tanév őszi szemeszterének lezárásaként az előimádkozó és kántor szakirányú szak december 11-én, hétfőn 17.30 órakor tartja az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem zsinagógájában a vizsgakoncertjét, amelyre sok szeretettel várják az érdeklődőket.